Ο ΟΗΕ γιορτάζει τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του

Η επέτειος θα τελεστεί εξ αποστάσεως λόγω κορωνοϊού

Στις 21 Σεπτεμβρίου γιορτάζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) την 75η επέτειό του, η οποία όμως δε μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Οι ηγέτες από όλο τον κόσμο θα μείνουν σπίτι φέτος, στέλνοντας όμως ηχογραφημένες ομιλίες, ενώ η αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα μείνει άδεια. 

Ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη. Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του Νοτίου Σουδάν το 2011, ο Ο.Η.Ε. αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη. 

Σκοπός του είναι η συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Πολλοί από τους στόχους του έχουν επιτευχθεί, όπως η θέσπιση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και η συμφωνία του Παρισιού, η οποία αφορά την κλιματική αλλαγή. 

Παρόλα αυτά, ο ΟΗΕ είναι αντιμέτωπος με μια κρίση τα τελευταία χρόνια. Ηγέτες ισχυρών χωρών, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στον Οργανισμό καθώς δε δέχονται να δεσμεύονται από διεθνείς οργανισμούς. 

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΟΗΕ φαίνεται πως είναι ανέτοιμη να ασκήσει πίεση και να εναντιωθεί στις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες την επέλεξαν. 

Πρόβλημα αποτελεί και ο κορωνοϊός, ο οποίος έκλεισε τους ανθρώπους στο σπίτι, με τους διπλωματικούς αντιπροσώπους των κρατών μελών να προσπαθούν με πολιτικές δυσκολίες και διαφωνίες να κρατήσουν σε λειτουργία όργανα όπως η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top