D-Day: Η μέρα που η θάλασσα έγινε κόκκινη από το αίμα

Σαν Σήμερα, 79 χρόνια πριν, πραγματοποιήθηκε η απόβαση στη Νορμανδία

Πλάνα από εορτασμούς της «D-Day» / βίντεο AP

Η πιο διάσημη «D-Day» είναι η 6η Ιουνίου 1944, η μέρα της Απόβασης στη Νορμανδία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να απελευθερωθεί από τους Συμμάχους η ηπειρωτική Ευρώπη από τη Γερμανική κατοχή.

Σαν σήμερα παραδόθηκε άνευ όρων η ναζιστική Γερμανία

Τι ακριβώς συνέβη, όμως, στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944;

Η εισβολή, υπό την κωδική ονομασία Operation Overlord και υπό την διοίκηση του Αμερικανού στρατηγού Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, παραμένει η μεγαλύτερη αμφίβια επίθεση στην ιστορία, με την συμμετοχή 7.000 πλοίων και αποβατικών σκαφών σε μία ζώνη 80 χιλιομέτρων των γαλλικών ακτών.

Η γιγάντια επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 6ης Ιουνίου του 1944, με τη ρίψη χιλιάδων αλεξιπτωτιστών. Ακολούθησε ναυτικός βομβαρδισμός γερμανικών θέσεων κατά μήκος της ακτής. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του πεζικού αποβιβάσθηκαν στις ακτές.

Στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί στρατιώτες, ορισμένοι παιδιά, έπεφταν από τα αποβατικά σκάφη στο νερό, υπό τα πυρά του γερμανικού πυροβολικού. Οι επιζήσαντες διηγούνται ότι η θάλασσα ήταν κόκκινη από το αίμα και ο αέρας καυτός από τις εκρήξεις.

Χιλιάδες σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές. Το μαρτυρούν οι μακρές σειρές με τους άσπρους σταυρούς στα κοιμητήρια της βόρειας Γαλλίας. Ακόμη και οι κωδικές ονομασίες των ζωνών της απόβασης - Utah, Omaha, Gold, Juno και Sword- φέρνουν δάκρυα στα μάτια των βετεράνων.

Μάχη του Στάλινγκραντ: Η αρχή του τέλους του Αδόλφου Χίτλερ

Ο απολογισμός

Οι νεκροί από την επιχείρηση υπολογίζονται ανάμεσα σε 2.500 και 4.000 στρατιώτες για τους συμμάχους και περίπου 9.000 για το στρατόπεδο των ναζί.

Παρά τις απώλειες των συμμάχων και το γεγονός ότι δεν κατέλαβαν την Καέν, η επιχείρηση κρίθηκε επιτυχημένη και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη νικηφόρα έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για το αντιφασιστικό στρατόπεδο.

Έντεκα μήνες μετά την απόβαση, στις 9 Μαΐου 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top