Έλληνες καλλιτέχνες που είναι ομοφυλόφιλοι και έκαναν coming out

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας

17η Μαΐου: Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας / βίντεο ΕΡΤ

Είναι Έλληνες, είναι διάσημοι, είναι ταλαντούχοι και δε δίστασαν κάποια στιγμή της ζωής τους να παραδεχθούν τις διαφορετικές σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, το star.gr σας «θυμίζει» όσα έχουν εξομολογηθεί γνωστοί Έλληνες του καλλιτεχνικού χώρου για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Φώτης Σεργουλόπουλος

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος πήρε την απόφαση να δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος στην εκπομπή «Βράδυ με τον Πέτρο Κωστόπουλο», το 2011.

Φώτης Σεργουλόπουλος

«Για την προσωπική μου ζωή και τις επιλογές μου δεν ήθελα ποτέ να πω ψέματα. Είχα συντρόφους στο παρελθόν, πάρα πολύ καλούς», είπε ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Πέτρος Κωστόπουλος δεν κρατήθηκε: «Το ‘πες», ψέλλισε αναφερόμενος στην παραδοχή του Φώτη Σεργουλόπουλου. Αλλά ο Φώτης είχε μόλις ξεκινήσει.

Σεργουλόπουλος: Η στιγμή που μίλησε με τον πατέρα του για την ομοφυλοφιλία

«Τους αγαπούσα. Δεν έχω στενοχωρήσει ποτέ κανέναν. Η ζωή είναι περίεργη, οι άνθρωποι πρέπει να ζουν ελεύθεροι και πρέπει στη ζωή τους να αποφασίζουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν. Υπάρχει τίμημα, αν ακολουθήσεις από δω, υπάρχει τίμημα. Αν ακολουθήσεις από κει, υπάρχει τίμημα. Το θέμα είναι τι αντέχεις να πληρώσεις. Εγώ αυτό που αντέχω να πληρώσω είναι να αισθάνομαι εγώ άνετα με τον εαυτό μου. Και να είμαι κύριος του εαυτού μου. Να μην έρθει κανένας να μου πει, πρέπει να κάνεις έτσι γιατί κοινωνικά έτσι πρέπει να ‘σαι.»

Για το πώς τον αντιμετωπίζει το περιβάλλον του, ο Φώτης Σεργουλόπουλος ήταν αφοπλιστικός:

«Κάνω μια δουλειά η οποία με εκθέτει στον κόσμο, με κάνει να είμαι ανοικτός και να ενδιαφέρονται για μένα. Δε θα υπήρχε μεγαλύτερο μαρτύριο από το να κρύβομαι και να λέω ψέματα».

Χρήστος Σιμαρδάνης

Χρήστος Σιμαρδάνης

Ο γνωστός ηθοποιός, Χρήστος Σιμαρδάνης, έναν χρόνο πριν «φύγει» από τη ζωή,  είχε γράψει στο προσωπικό του προφίλ στο facebook το 2017:

«Την ημέρα του Gay Pride, μου ζήτησαν από ραδιοφωνικό σταθμό να μιλήσω, αλλά τους είπα ότι δε συμφωνώ. Δεν είμαι περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος. Κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος για το τι κάνει στο κρεβάτι του. Είναι σαν να λες «είμαι περήφανος που έχω αυτιά». Δεν μπορείς να είσαι περήφανος επειδή είσαι θηλαστικό ή επειδή έχεις δύο αυτιά. Περήφανος μπορείς να είσαι για χίλια δύο άλλα πράγματα. Θα μου άρεσε να νιώθω περήφανος για τον εαυτό μου για κάποια ανθρώπινα χαρακτηριστικά μου. Δεν νιώθω περήφανος που είμαι gay, ούτε εσύ πρέπει να νιώθεις περήφανος που είσαι straight. Να είσαι περήφανος επειδή είσαι τίμιος, καλός άνθρωπος, ή καλός πατέρας».

Γιώργος Μαρίνος

Ο Γιώργος Μαρίνος ήταν από τους πρώτους, ίσως ο πρώτος Έλληνας ομοφυλόφιλος που παραδέχτηκε ανοιχτά τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Και, μάλιστα, σε μια εποχή, τη δεκαετία του ’60, που το συγκεκριμένο θέμα ήταν κάτι παραπάνω από ταμπoύ. Ο ίδιος, αρκετά χρόνια μετά δήλωσε:

«Πιστεύω ειλικρινά πως αυτή η δήλωση μου το ’64 και η μετέπειτα συμπεριφορά μου άλλαξε πολύ τη γνώμη των Ελλήνων περί της ομοφυλοφιλίας». 

Φώτης Σπύρου

Φώτης Σπύρου

Ο Φώτης Σπύρου, γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή του σε σειρές όπως οι «Δύο ξένοι» και η «Μαρία η άσχημη», είχε αποκαλύψει δημοσίως όχι μόνο ότι είναι ομοφυλόφιλος αλλά ότι σκόπευε να παντρευτεί τον τότε σύντροφό του στη Νέα Υόρκη, όπως και έκανε.

«Δεν είναι εύκολο το να είσαι γκέι. Είναι επώδυνο και πραγματικά το πληρώνουμε. Εγώ βγήκα και είπα ότι παντρεύομαι. Δεν κατάλαβα; Θα ντραπώ; Δεν ντρέπομαι κανέναν, δεν έχω προσβάλλει κανέναν. Βρήκα τον άνθρωπό μου και θα παντρευτώ».

Μηνάς Χατζησάββας - Κώστας Φαλελάκης

Μηνάς Χατζησάββας - Κώστας Φαλελάκης

Κώστας Φαλελάκης: «Έλυσε» τη σιωπή του 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Μηνά Χατζησάββα

Ήταν σύντροφοι για 25 ολόκληρα χρόνια. 

Ο Κώστας Φαλελάκης συγκίνησε με τα λόγια που είπε στην κηδεία του μεγάλου καλλιτέχνη και συντρόφου του.

«Μηνούλη μου... Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ακόμη τι έχει συμβεί. Είναι μία γιορτή αποχαιρετισμού σήμερα και έτσι θέλω να νιώσουμε όλοι. Γνωριστήκαμε με τον Μηνά το 1991 και ερωτευτήκαμε όταν μου διάβασε ένα ποίημα της Κικής Δημουλά. Τον Μηνά δεν θα τον θάψουμε, θα τον θυμόμαστε για πάντα. Ήταν απίστευτο, πάντως, αυτό που έζησα στο νοσοκομείο όταν πήγα για να πάρω τη σορό του και αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης. Ήμουν ο άνθρωπός του τα τελευταία 25 χρόνια και, όμως, δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του... Προσδοκούσε αυτό το γαμημένο σύμφωνο συμβίωσης που δεν έρχεται και αντί για συλλυπητήρια θα έλεγα ότι υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι και στην κοινωνία το λέω, που είναι ομοφυλοφιλοι. Δεν το έκρυψε ο Μηνάς ποτέ αυτό. Δεν ντράπηκε ποτέ γι' αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή τη δυνατότητα επιτέλους».

Απόστολος Γκλέτσος

Όλοι θυμούνται την ατάκα με το ψάρι που είχε πει στην εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου ο Απόστολος Γκλέτσος, αν και δε δηλώνει ομοφυλόφιλος. Άλλωστε, τον έχουμε δει αρκετές φορές στο πλευρό εντυπωσιακών γυναικών. 

Απόστολος Γκλέτσος

«Μόνο εγώ έχω πάει με άντρα σε αυτή τη χώρα; Το ψάρι ψήνεται και από τις δυο πλευρές πάντα».

Ο ίδιος, λάτρης του γυναικείου φίλου με πολλές κατακτήσεις έχει μια κόρη από μια πρώην σύντροφό του, ενώ υπήρξε παντρεμένος για λίγες μόνο ημέρες με την Μαρία Ελένη Λυκουρέζου.

Σε άλλη συνέντευξή του στο Votre Beaute είχε αναφέρει: «Όταν είπα στον Πέτρο Κωστόπουλο ότι έχω πάει με άντρα, έλεγα μέσα μου τώρα θα γίνει της μουρλής. Θέλετε να το ακούσετε; Ναι, έχω πάει και με άντρα και ήταν πολύ ωραία».

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας

Γνωστή και με την κωδική ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia), η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας έχει σκοπό να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες, που στοχεύουν στον σεβασμό της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών.

Επελέγη η 17η Μαΐου, επειδή αυτή την ημέρα του 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο όρος «ομοφοβία» ή «ομοφυλοφοβία» («homophobia») επινοήθηκε τη δεκαετία του εξήντα από τον Αμερικανό ψυχολόγο Τζορτζ Γουάινμπεργκ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top