Πρώτη κατοικία: Πότε και πόσο θα «κουρεύεται» το δάνειο

Τι ποσό θα πληρώνει το Δημόσιο ως επιδότηση δόσης

Πολλά χαρτονομίσματα

«Κούρεμα» οφειλής για εκατοντάδες «κόκκινα» δάνεια προβλέπει το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο  εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.

Όσοι υπαχθούν στο νέο πλαίσιο θα καταβάλλουν έως το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με το υπερβάλλον ποσό να «κουρεύεται».

Αυτό σημαίνει ότι εάν η αξία του ακινήτου είναι 90.000 ευρώ και η οφειλή είναι 130.000, τότε θα κουρευτούν 22.000 ευρώ από το δάνειο.

Πρώτη Κατοικία: Σε ισχύ το νέο καθεστώς προστασίας για «κόκκινα δάνεια»

Για να ενταχθεί ένας οφειλέτης στον νέο «νόμο Κατσέλη», το ύψος του οφειλόμενου δανείου δε θα πρέπει να είναι πάνω από 130.000 ευρώ για στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και πάνω από 100.000 για επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Εξάλλου, θα προβλέπεται και επιδότηση της δόσης του δανείου από το Δημόσιο, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Η επιδότηση θα καλύπτει από το 15% έως το 50% της μηνιαίας δόσης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που θα ορίζει τις λεπτομέρειες, αναμένεται να εκδοθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο αφορά στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας τα οποία ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών μέχρι τις 31/12/2018.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top