Πρώτη Κατοικία: Σε ισχύ το νέο καθεστώς προστασίας για «κόκκινα δάνεια»

Τι προβλέπουν οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής - Όλες οι προϋποθέσεις

«Επιστροφή στην κανονικότητα» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μόλις ψηφίστηκε το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας / Πηγή βίντεο: Δελτίο ΕΡΤ

Σε ισχύ είναι από σήμερα το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο γνωστός και ως νέος «νόμος Κατσέλη».

Το διάδοχο πλαίσιο για την προστασία όσων έχουν κόκκινα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.

Προστασία Α' κατοικίας: Τα 10 σημεία – κλειδιά για τον νέο «νόμο Κατσέλη»

Υπέρ των νέων ρυθμίσεων ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και η Ένωση Κεντρώων, με την τροπολογία να παίρνει 192 θετικές ψήφους, 33 αρνητικές (Δημοκρατική Συμπαράταξη, που ζήτησε ονομαστική τροπολογία, και Χρυσή Αυγή) και 6 «παρών» (ΚΚΕ), σε σύνολο 231.

Ποιες είναι οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η τροπολογία είχε μερικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που αφορούν όσους έχουν επιχειρηματικά δάνεια.

Μετά από ασφυκτικές πιέσεις των θεσμών, το υπόλοιπο της οφειλής για τα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να ενταχθεί κανείς στο καθεστώς προστασίας, μειώθηκε στα 100.000 ευρώ, από 130.000 που ήταν. Για τα στεγαστικά δάνεια παρέμεινε στα 130.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο κάλυψης για την αξία της πρώτης κατοικίας είναι στα 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια και στα 250.000 ευρώ για στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά «κόκκινα» δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας.

Πάντως, υπάρχουν πιέσεις για να κατέβουν και τα δύο όρια για τα επιχειρηματικά δάνεια, το όριο των 100.000 ευρώ για το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και το όριο των 175.000 για την αξία της πρώτης κατοικίας. Το αν θα υπάρξουν πιέσεις επιπλέον παρεμβάσεις, αυτό θα φανεί στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Τι προβλέπει ο νέος «νόμος Κατσέλη»

-    Όσοι υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα καταβάλλουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο δε θα ξεπερνά τα 25 χρόνια.

-    Το επιτόκιο της ρύθμισης θα διαμορφώνεται στο ύψος του Euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 2%, προκειμένου να προσδιορίζεται χαμηλή μηνιαία δόση αποπληρωμής.

-    Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.

-    Ο οφειλέτης θα πρέπει να διαθέτει λοιπή οικογενειακή περιουσία έως 80.000 ευρώ και επιπλέον καταθέσεις έως 15.000 ευρώ.

Τσίπρας: Επίδομα ενοικίου και επιδότηση δανείου για 440.000 νοικοκυριά

Όλη η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια – Ποιοι θα πάρουν επιδότηση

-    Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η συνεισφορά (επιδότηση) του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης (έως 25 χρόνια) στις καταβαλλόμενες δόσεις, η οποία θα προσδιορισθεί με ΚΥΑ το επόμενο διάστημα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top