Ίμια: Οι μαρτυρίες, η μάχη για τη σημαία και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα

Όταν η Ελλάδα ήρθε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία

Οι σύζυγοι των πιλότων που σκοτώθηκαν στα Ίμια βοηθούν τα ακριτικά νησιά / Βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα, η κρίση των Ιμίων έφερε στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης την Ελλάδα με την Τουρκία, με τρία θύματα τελικά από ελληνικής πλευράς, τα οποία αποτελούσαν το πλήρωμα ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού. Αρχική αφορμή ήταν η προσάραξη τουρκικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

To «τερμάτισαν» οι Τούρκοι: Ρεκόρ διετίας με 126 παραβιάσεις στο Αιγαίο! 

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων

Το χρονικό της κρίσης των Ιμίων - Πώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα

Στις 25 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Μικρή Ίμια (Ανατολική) και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο Καλύμνου διέθεσε ρυμουλκό για να αποκολλήσει το τουρκικό πλοίο, αλλά ο πλοίαρχος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή!  

Στις 26 Δεκεμβρίου το Λιμεναρχείο ενημέρωσε την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ειδοποίησε τον γραμματέα της Διεύθυνσης Ελληνικών Υποθέσεων του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τσινάρ Εγκίν ότι, αν δεν παρέμβαινε ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδύνευε.

Στις 27 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε ζήτημα δικαιοδοσίας στα Ίμια.

Στις 28 Δεκεμβρίου δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκόλλησαν το τουρκικό φορτηγό και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. 

Στις 29 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδει διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, όπου αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρημένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Αλικαρνασσού και ανήκουν στην Τουρκία. Οι Τούρκοι θα επιμείνουν στους ισχυρισμούς τους τις επόμενες ημέρες, αναπτύσσοντας έντονη αεροναυτική δραστηριότητα στην περιοχή, στην οποία απαντά η Ελλάδα με την αποστολή ναυτικών κυρίως δυνάμεων.    

Στις 18 Ιανουαρίου 1996, την ώρα που επικρατεί ένταση ήδη στην περιοχή, εκλέγεται πρωθυπουργός από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στη θέση  του Ανδρέα Παπανδρέου που νοσηλεύεται, ο Κώστας Σημίτης.  Η μεταβατική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα ήταν και ένας από τους λόγους κατά αρκετούς, για το γεγονός ότι η Άγκυρα επέλεξε την κλιμάκωση της έντασης τη συγκεκριμένη περίοδο.  Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γεράσιμος  Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος. Λυμπέρης.  Στην Τουρκία  πρωθυπουργός ήταν η Τανσού Τσιλέρ και υπουργός Εξωτερικών ο Ονούρ Οϊμέν.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο τότε δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, αντιδρώντας στις εδαφικές αξιώσεις που εγείρει η Τουρκία στα Ίμια, ύψωσε την ελληνική σημαία στη Μικρή Ιμια συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου Γ. Ριόλα και δύο κατοίκους του νησιού ενώ την επόμενη μέρα υψώθηκε η σημαία και στην άλλη βραχονησίδα.

Στις 27 Ιανουαρίου,  στη Μικρή Ίμια και αφού τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη, δύο δημοσιογράφοι του γραφείου της εφημερίδας Χουριέτ στη Σμύρνη, μετέβησαν με ελικόπτερο στη βραχονησίδα, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική . Η όλη επιχείρηση  βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ. Το γεγονός αυτό πήρε σημαντικές διαστάσεις.

Δημοσιογράφοι της Χουριέτ υψώνουν την τουρκική σημαία στα Ίμια

Στις 28 Ιανουαρίου το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού "Αντωνίου" κατέβασε την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική. Το βράδυ Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μικρή Ίμια από το περιπολικό "Πυρπολητής" προκειμένου να φυλάξουν τη σημαία. 

Το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου αποφασίστηκε η συνεχής φύλαξή της σημαίας και η εγκατάσταση  βατραχανθρώπων στη βραχονησίδα. Το απόγευμα στις 29 Ιανουαρίου, ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. 

Ελληνικό και τουρκικό πλοίο σε ετοιμότητα για αντιπαράθεση στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων

Στις 30 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, μιλώντας στην τουρκική Βουλή, αναφέρει ότι την επόμενη μέρα η ελληνική σημαία και ο ελληνικός στρατός θα απομακρυνθούν από τα Ίμια. Στην περιοχή υπάρχει πλέον μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων και από τις δύο πλευρές, ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε γενική επιφυλακή σε όλη την επικράτεια. 

Φρεγάτες του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού πλέουν προς τα Ίμια

Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια (Δυτική). Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απονηώθηκε από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη βραχονησίδα.

Τούρκοι κομάντος κατά την αποχώρηση από τα Ίμια

Νεκρά και τα τρία μέλη του ελληνικού πληρώματος έπειτα από πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν - Τι υποστήριξε το Πολεμικό Ναυτικό

Το ελικόπτερο κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα, ενώ και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). 

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου που κατέπεσε στα Ίμια

Τις τελευταίες ώρες της κρίσης παρεμβαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λήξει το επεισόδιο και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ σε πολεμική σύρραξη. Η εικόνα που επικρατεί στις ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες «ξεκινούν πόλεμο, επειδή δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι και κάποιοι Έλληνες βαρκάρηδες συνεπλάκησαν σε έναν βράχο που κατοικούσε μία κατσίκα».    

Τουρκική φρεγάτα στην περιοχή των Ιμίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, συνομιλεί αρχικά με την πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, ζητώντας της να λήξει το επεισόδιο και στη συνέχεια ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους δύο πρωθυπουργούς. Οι δύο πολιτικές ηγεσίες συμφωνούν τελικά να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να υποστείλουν τις σημαίες. Τα πολεμικά σκάφη και οι καταδρομείς των δύο χωρών αποχώρησαν από τις βραχονησίδες το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996, υπό την επίβλεψη αεροσκαφών του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου.

1996- 2023: Η αμφισβήτηση συνεχίζεται 

Μετά την κρίση των Ιμίων η Τουρκία θέτει σταθερά ζήτημα «γκρίζων ζωνών»  αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε μια σειρά από νησιά και όχι μόνο στα Ίμια, μη αποδεχόμενη το νομικό καθεστώς που προϋπήρχε μεταξύ της Ιταλίας  (κατά την κατοχή των Δωδεκανήσων)  και της ίδιας της Τουρκίας.  

Η Ελλάδα δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη του ζητήματος, επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο και μια σειρά από  συνθήκες.  Η Τουρκία επιμένει όμως να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, παρεμποδίζοντας ακόμη και Έλληνες ψαράδες όταν βρίσκονται στην περιοχή, ενώ δεν έχουν λείψει και επεισόδια ανάμεσα σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας με σκάφη του  Λιμενικού Σώματος της χώρας μας ή και του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Την κρίση του Ιανουαρίου του 1996 θα θυμίζει πάντα η απώλεια των τριών ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσαν με το ελικόπτερο, σε ένα περιστατικό που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top