Έντιθ Κάβελ: Έσωσε εκατοντάδες ψυχές και την εκτέλεσαν

Η ηρωίδα νοσηλεύτρια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

«Δεν μπορώ να σταματήσω, όσο υπάρχουν ζωές που μπορούν να σωθούν», είναι μία από τις φράσεις που αποδίδονται στην Βρετανή νοσοκόμα, Έντιθ Κάβελ, που έμεινε στην Ιστορία, για τη διάσωση στρατιωτών, χωρίς διακρίσεις. Η Έντιθ, που σαν σήμερα -4 Δεκεμβρίου 1865- γεννήθηκε, εκτελέστηκε στα 49 της και ήταν ήδη πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο.

Freddie Mercury: Όσα δε γνωρίζαμε για την ταραχώδη ζωή του

Η φροντίδα για τον ηλικιωμένο πατέρα της κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ασθένειας την ενέπνευσε να γίνει νοσοκόμα στην ηλικία των 30 ετών. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή της υπό την επίβλεψη της Εύα Λουκς, φίλη της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, (πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής) στο βασιλικό νοσοκομείο του Λονδίνου στο Γουάιτσαπελ.

Συνέχισε να εργάζεται στα νοσοκομεία του Σόουρντιτς, του Κινγκς Κρος και του Μάντσεστερ πριν προσκληθεί στις Βρυξέλλες για να διευθύνει ένα νέο εκπαιδευτικό νοσοκομείο για νοσηλευτές. Πρωτοπόρος πλέον της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο, η Έντιθ Κάβελ εκδίδει το ιατρικό περιοδικό l'infirmière το 1910.

Έντιθ Κάβελ

Η ηρωίδα νοσοκόμα Έντιθ Κάβελ

Ο πόλεμος τη βρίσκει με την οικογένεια της στη Βρετανία, όμως η Έντιθ Κάβελ επιστρέφει αμέσως στις Βρυξέλλες, όπου θα φροντίσει για όλα τα θύματα του πολέμου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, εχθρούς και συμμάχους

Βραβεία Νόμπελ: Η ιστορία τους και οι Έλληνες που τιμήθηκαν

Συνέβαλε στην απελευθέρωση περίπου 200 συμμάχων στρατιωτών από το γερμανοκρατούμενο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενέργεια για την οποία συνελήφθη. Παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο, όπου βρέθηκε ένοχη εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο. 

Έντιθ Κάβελ

Μνημείο που φτιάχτηκε προς τιμήν της νοσοκόμας στις Βρυξέλλες

Παρά τη διεθνή πίεση που ασκήθηκε προκειμένου να της δοθεί χάρη, εκτελέστηκε από ένα γερμανικό απόσπασμα. Η εκτέλεσή της προκάλεσε διεθνή καταδίκη και έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τον τύπο. Είναι κυρίως γνωστή για τη ρήση της «ο πατριωτισμός δεν είναι αρκετός». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top