Βραβεία Νόμπελ: Η ιστορία τους και οι Έλληνες που τιμήθηκαν

Δείτε ποιοι έλαβαν τα πρώτα βραβεία Νόμπελ

Η Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, μιλά για τον αγώνα της για τα ανθρώπινα δικαιώματα / βίντερο Alpha

Τα βραβεία Νόμπελ είναι τα πιο προβεβλημένα βραβεία στον κόσμο. Κάθε χρόνο από το 1895 που θεσμοθετήθηκαν βραβεύονται άνθρωποι που ξεχωρίζουν για τα πολιτισμικά ή επιστημονικά τους επιτεύγματα.

Κάθε δικαιούχος, ή νομπελίστας, λαμβάνει ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και ένα χρηματικό ποσό, το οποίο αποφασίζεται από το Ίδρυμα Νόμπελ. 

Νόμπελ Φυσικής: Τιμήθηκαν οι Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ

Τα βραβεία είναι πέντε στον αριθμό (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής και Φυσιολογίας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης), ενώ ένα έκτο, αυτό των οικονομικών, προστέθηκε το 1968, με χορηγό την Τράπεζα της Σουηδίας, που απλώς φέρει την ονομασία «Νόμπελ».

Ποιος, όμως, βρίσκεται πίσω από τα βραβεία;

Τα βραβεία θεσμοθετήθηκαν με διαθήκη του Σουηδού επιχειρηματία και εφευρέτη ο οποίος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 19ου αιώνα. Χημικός, μηχανικός, εφευρέτης και επιχειρηματίας απέκτησε 350 πατέντες, με πιο γνωστές αυτές για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας και του πυροκροτητή.

Οδυσσέας Ελύτης: Ο σπουδαίος ποιητής που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

O Άλφρεντ Νόμπελ

O Άλφρεντ Νόμπελ

Ο Άλφρεντ Νόμπελ με τη διαθήκη του, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του διέθεσε το 94% της τεράστιας περιουσίας του για να υλοποιηθούν τα βραβεία Νόμπελ.

Στη διαθήκη ορίζεται ότι: τα βραβεία θα δίνονταν κάθε χρόνο, σε όσους κατά τον προηγούμενο χρόνο θα είχαν προσφέρει τη μεγίστη ωφέλεια στην ανθρωπότητα» στους τομείς της φυσικής, της χημείας, της φυσιολογίας και ιατρικής, λογοτεχνίας και ειρήνης.

Γιώργος Σεφέρης: Η κηδεία του που έγινε αντιδικτατορική διαδήλωση

Αλήθεια ποιοι έλαβαν τα πρώτα βραβεία Νόμπελ;

Τα πρώτα βραβεία Νόμπελ απονεμήθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου 1901. Οι βραβευθέντες ήταν: ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Ρέντγκεν, Νόμπελ Φυσικής, για την ανακάλυψη των ακτίνων Χ, ο Ολλανδός χημικός Γιάκομπους βαν’τ Χοφ, Χημείας, για την ανακάλυψη των νόμων της χημικής δυναμικής και ωσμωτικής πίεσης στα διαλύματα, ο Γερμανός γιατρός Εμίλ φον Μπέρινγκ, Ιατρικής - Φυσιολογίας, για το έργο του που αφορούσε τη χρήση του ορού ως θεραπευτικού μέσου, ο Γάλλος ποιητής Σιλί Πριντόμ, Λογοτεχνίας, ο Ελβετός έμπορος Ερρίκος Ντυνάν και ο Γάλλος ειρηνιστής Φρεντερίκ Πασί, που μοιράστηκαν το Νόμπελ Ειρήνης, για την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού ο πρώτος, και τους αγώνες του για την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης ο δεύτερος.

Οι Έλληνες που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ

Με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας έχουν βραβευτεί ο Γιώργος Σεφέρης (1963) και ο Οδυσσέας Ελύτης (1979).

Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν ο πρώτος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1963. Μαζί με άλλους 80 υποψήφιους και αφήνοντας πίσω του τον Άγγλο ποιητή Wystan Hugh Auden και τον Χιλιανό Pablo Neruda, κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Οδυσσέας Ελύτης  ήταν ένας απ’ τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και ο δεύτερος που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top