Celebrities που έπεσαν θύματα κακοποίησης και το αποκάλυψαν δημόσια

Παγκόσµια ηµέρα κατά της βίας των γυναικών

Amber Heard - «Είναι ένα δαίμονας με μεγάλη οργή μέσα του»

Παγκόσµια ηµέρα κατά της βίας των γυναικών σήμερα 25 Νοεμβρίου, με τους αριθμούς να αποδεικνύουν ότι η κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα.

Στοιχεία σοκ: Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού

Η βία δεν κάνει διαχωρισμούς σε ηλικία, κοινωνική κατάσταση ή οικονομικό στάτους. Είτε μια γυναίκα είναι νέα είτε μεγαλύτερης ηλικίας, είτε είναι πλούσια, είτε φτωχή, είναι πιθανό να βρεθεί σε μια κακοποιητική σχέση.

Πέντε διάσημες γυναίκες που έπεσαν θύματα κακοποίησης και μίλησαν ανοιχτά

RIHANNA

Ήταν το 2009 όταν οι φωτογραφίες της Rihanna με μαυρισμένα μάτια και πρησμένο από τις μπουνιές πρόσωπο, έκαναν τον γύρο του πλανήτη. Η 21χρονη τότε pop star, είχε πέσει θύμα άγριας κακοποίησης από τον τότε σύντροφό της και ράπερ, Chris Brown. Την χτύπησε μέσα στο αυτοκίνητο και την παράτησε στον δρόμο. Το 2015 η Rihanna μίλησε στο «Vanity Fair» για την κακοποίηση που υπέστη χωρίς να μασά τα λόγια της: «Πολλές γυναίκες, πολλά νεαρά κορίτσια το υφίστανται. Το ίδιο και πολλά αγόρια. Δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να κρύψεις κάτω από το χαλί. Κανείς δεν θέλει να θυμάται ότι έπεσε θύμα κακοποίησης. Κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί».

Rihanna και Chris Brown σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές/ Φωτογραφία: Αssociated Press

AMBER HEARD

Tον Μάιο του 2016 η Amber Heard κατέθεσε αίτηση διαζυγίου κατά του Johnny Depp, ισχυριζόμενη πως είχε υποστεί συναισθηματική και σωματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Ο διάσημος ηθοποιός ακόμα και σήμερα το αρνείται. Μιλώντας στο περιοδικό Porter, η Amber Heard είχε απευθυνθεί σε όλες τις γυναίκες, λέγοντας πως «δεν είσαι μόνη. Μπορεί να υπέφερες μόνη πίσω από τις κλειστές πόρτες.Θέλω να σου υπενθυμίσω τη δύναμή σου. Αυτή είναι η αλήθεια που μου επέτρεψε να σπάσω τις πόρτες πίσω από τις οποίες βρισκόμουν».

Johnny Depp και Amber Heard: Την περίοδο που ήταν παντρεμένοι και έδειχναν ευτυχισμένοι. Φωτογραφία: Αssociated Press

 

Η Amber Heard με μελανιές στο πρόσωπο λίγο μετά την αποκάλυψη ότι είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τον Johnny Depp. Φωτογραφία: Αssociated Press

CHARLIZE THERON

H διάσημη ηθοποιός είναι ενεργή ακτιβίστρια, μαχόμενη κατά της βίας στις γυναίκες, ενώ έχει ανοίξει και δύο κέντρα διαχείρισης κρίσεων από βιασμούς. Ο λόγος πίσω από το πάθος της αυτό, πάει πολλά χρόνια πίσω στην παιδική της ηλικία. Μεγαλωμένη στη Νότια Αφρική από τη μητέρα της και έναν αλκοολικό και βίαιο πατέρα, καθημερινά ήταν μάρτυρας βίαιων περιστατικών. Στο τέλος, η μητέρα της Σαρλίζ, πυροβόλησε και σκότωσε τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια αυτοάμυνας, όταν η ηθοποιός ήταν μόλις 15 ετών. 

H Charlize Theron.Φωτογραφία: Αssociated Press

MARIAH CAREY

Στα 20 της, η Mariah Carrey ήταν ήδη παντρεμένη με τον Tommy Mottola, 20 χρόνια μεγαλύτερό της. Το ζευγάρι χώρισε μετά από 4 χρόνια, αλλά 20 χρόνια αργότερα, η τραγουδίστρια αποκάλυψε πως υπέφερε από τον καταναγκαστικό έλεγχο του πρώην συζύγου της. «Ήμουν με κάποιον όλη την ώρα, ο οποίος έλεγχε όλη μου τη ζωή. Ήταν μεγαλύτερός μου, είχε πολλή δύναμη και ήθελε να με απομακρύνει από άλλους ανθρώπους. Πίστευα πως δεν θα καταφέρω να ξεφύγω ποτέ από εκείνον».

Η Mariah Carey. Φωτογραφία: Αssociated Press

 

Mariah Carey και Tommy Mottola στον γάμο τους. Φωτογραφία: Αssociated Press

Σοκαριστικά τα στοιχεία για την κακοποποίηση κατά των γυναικών το 2020

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι ενδεικτικά.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια έκθεση για την εμπορία των ανθρώπων, UNODC των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 243 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια κακοποιήθηκαν από τους συντρόφους τους τον τελευταίο χρόνο.

Οι αριθμοί και τα στατιστικά προκαλούν ανατριχίλα:

-    200.000.000 γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 13-49 έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων

-    650.000.000 γυναίκες και κορίτσια που ζουν σήμερα παντρεύτηκαν πριν κλείσουν τα 18

-    1?3 γυναίκες και κορίτσια βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως από οικείο πρόσωπο

-    45%-55% έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από την ηλικία των 15 στην ΕΕ.

-    3/5 γυναίκες σε όλον τον κόσμο σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους ή την οικογένειά τους

-    15.000.000 έφηβες 15-19 ετών) παγκοσμίως έχουν βιώσει αναγκαστικό σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους 

-    72% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες και κορίτσια και 4/5 από αυτές διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top