Μας έκανε να σηκωνόμαστε όρθιοι στο άκουσμα του εθνικού μας ύμνου

Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος είναι ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου

Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος εθνικός ύμνος

Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος, που σαν σήμερα πριν από 223 χρόνια γεννήθηκε είναι ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου, ο άνθρωπος που μας έκανε να σηκωνόμαστε όρθιοι από υπερηφάνεια όταν τον ακούμε.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα από εύπορη οικογένεια ευγενών γαιοκτημόνων της νήσου. Σε ηλικία 8 ετών έδειξε φλογερό ενδιαφέρον για τη μουσική και από τη μητέρα του πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου και θεωρίας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Κέρκυρα και στη συνέχεια στο περίφημο Ωδείο της Νάπολης έχοντας τόσο καλές επιδόσεις που του έγινε πρόταση να αναλάβει τη διεύθυνση του Ωδείου.... 

Εκείνος όμως αρνήθηκε καθώς το πρώτο του μέλημα ήταν η μουσική παιδεία των Ελληνόπουλων! Επέστρεψε έτσι στην Κέρκυρα και άρχισε να παραδίδει μαθήματα μουσικής θεωρίας στο σπίτι του και μάλιστα δωρεάν, ώστε να προσελκύσει ακόμα και παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν το ωδείο.

Λίγο αργότερα ίδρυσε τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (1840), την οποία υπηρέτησε και από τη θέση του ισόβιου καλλιτεχνικού διευθυντή. 

Η γνωριμία με τον Διονύσιο Σολωμό και η μελοποίηση του εθνικού μας ύμνου

Στα τέλη του 1828, ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός, εγκαταλείποντας τη Ζάκυνθο, πήγε στην Κέρκυρα όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του. Ο ποιητής συνδέθηκε με αδελφική φιλία με τον Μάντζαρο, ο οποίος γνώριζε την ποίησή του και είχε ήδη μελοποιήσει το ποίημα Φαρμακωμένη (1826).

Λέγεται πως ο ποιητής και ο συνθέτης έκαναν μαζί μακρινούς περιπάτους συζητώντας για τη φιλοσοφία και την τέχνη. Ο Σολωμός αγαπούσε τη μουσική και σαν γνήσιος Ζακυνθινός έπαιζε κιθάρα και συνήθιζε να τραγουδά στα ποιήματά του για να βρει το μέτρο. Όταν ο Μάντζαρος δίδασκε μουσική στους μαθητές του, ο Σολωμός ήταν πάντοτε στο ακροατήριό του. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρήκε στο πρόσωπο των δύο Επτανήσιων δημιουργών τους μοναδικούς "υμνητάς του".

Ο Σολωμός έγραψε τον Ύμνο Εις Την Ελευθερίαν την άνοιξη του 1823 και κυκλοφόρησε στην επαναστατημένη Ελλάδα από στόμα σε στόμα. Το 1828-1830 ήταν η περίοδος μελοποίησης του Ύμνου Εις Την Ελευθερίαν από τον Μάντζαρο. Αρχικά με χαρακτήρα δημοτικό και απλό για τετραμελή ανδρική χορωδία και πιάνο. Περιελάμβανε 24 μέρη. 

Η δεύτερη μελοποίηση αφιερώθηκε στο βασιλιά Όθωνα και σώζεται στο Μουσείο Μπενάκη και στο Δημαρχείο της Κέρκυρας. Ο Μάντζαρος υπέβαλε το έργο στον Όθωνα προκειμένου να το προτείνει ως εθνικό ύμνο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ο Όθωνας τίμησε τον Μάντζαρο αλλά το έργο αποσύρθηκε. Ο Μάντζαρος το 1861 προχώρησε σε ορισμένες τροποποιήσεις του έργου, δίνοντάς τους ύφος εμβατηρίου σε ορισμένα σημεία.

Το 1865, ο βασιλιάς Γεώργιος κατέφτασε στην Κέρκυρα. Στην προκυμαία τον υποδέχθηκε η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας η οποία παιάνισε το γνωστό απόσπασμα. Ο Γεώργιος ενθουσιάστηκε με το άκουσμα του Ύμνου και αποφάσισε με Βασιλικό Διάταγμα την καθιέρωση του αποσπάσματος αυτού ως Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας. Σήμερα, ο Ύμνος είναι ελαφρώς παραποιημένος και απλοποιημένος για να μπορεί να τραγουδιέται ή να εκτελείται μουσικά από όλους με σχετική ευκολία. Η μετεγγραφή έγινε από τον στρατιωτικό, Μαργαρίτη Καστέλλη.

Ο Ύμνος εις την Ελευθερία τυπώθηκε σε ολοκληρωμένη μορφή το 1873 στο Λονδίνο, με χορηγία Ελλήνων της διασποράς, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Μάντζαρου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top