Η άγνωστη ιστορία με τον πολιτικό που άρεσε στην Margaret Thatcher

Όταν η Σιδηρά Κυρία γοητεύτηκε από τον  Mikhail Gorbachev

Ο  Mikhail Gorbachev στα μέσα της δεκαετίας του ’80 προσπάθησε να σώσει την εξασθενημένη Σοβιετική Ένωση σφυρηλατώντας καλύτερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη  Margaret Thatcher. Αυτό ανέφεραν τα απόρρητα έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν 30 χρόνια αργότερα στο Λονδίνο.

Η συνάντηση με τηThatcher

Ο Gorbachev, το 1984, ήταν ο κύριος υποψήφιος για τη διαδοχή στο Κρεμλίνο του 73χρονου γενικού γραμματέα του ΚΚΣΕ Κονσταντίν Τσερνιένκο.

Ωστόσο, ήταν ελάχιστα γνωστός στο εξωτερικό όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο, πραγματοποιώντας το πρώτο σημαντικό ταξίδι του στην Ευρώπη. Ο Gorbachev είχε προσκληθεί από τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Margaret Thatcher και η επίσκεψή του εκείνη τη χρονιά βοήθησε να αλλάξει η πορεία του Ψυχρού Πολέμου. Έπεισε τη Σιδηρά Κυρία και τον σύμμαχό της, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ronald Reagan, πως σύντομα μπορεί να αναλάμβανε επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης ένας άνθρωπος με τον οποίο η Δύση θα μπορούσε να συνεννοηθεί.

«Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορεί κανείς να κάνει δουλειές. Μάλλον μου άρεσε», ανέφερε η Thatcher στον Reagan σε ένα σημείωμα με την ένδειξη «εμπιστευτικό», έπειτα από ώρες συζήτησης με τον Gorbachev για την κούρσα των εξοπλισμών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

 Margaret Thatcher Mikhail Gorbachev

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι τελείως αφοσιωμένος στο σοβιετικό σύστημα, αλλά είναι επίσης έτοιμος να ακούσει και να έχει έναν αυθεντικό διάλογο και να σχηματίσει άποψη ο ίδιος», είπε η Θάτσερ στον Ρήγκαν.

Μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση, η Thatcher μετέβη στο Καμπ Ντέιβιντ, για να πείσει τον Reagan ότι ο orbachevθα ήταν διαφορετικός απ’ ότι ήταν ηγέτες του Κρεμλίνου.

Η συνάντηση του Gorbachev με τη Thatcher το 1984 - Τι ειπώθηκε στη συνάντηση των δύο πολιτικών

Οι φάκελοι του 1984, που αποχαρακτηρίστηκαν μετά την παρέλευση 30 ετών, «έδειχναν» μεταξύ άλλων τη Thatcher να χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με τη Λαϊκή Κίνα για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ, την απεργία των ανθρακωρύχων στη Βρετανία και την υψηλή πολιτική της βολιδοσκόπησης του πιθανού επόμενου ηγέτη του ισχυρότερου αντιπάλου της Δύσης.

Σύμφωνα με τα σημειώματα και τα αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν, ο Gorbachev , ο οποίος ήταν τότε μόλις 53 ετών και η κομψή σύζυγός του, έπεισαν τη Thatcher  ότι αν γινόταν ηγέτης της ΕΣΣΔ θα μπορούσε να προσφέρει στη Δύση ένα άνοιγμα έπειτα από χρόνια αδιεξόδου.

Margaret Thatcher και Mikhail Gorbachev/AP

Margaret Thatcher και Mikhail Gorbachev/AP

Στην έπαυλη του 16ου αιώνα που αποτελεί την εξοχική κατοικία των βρετανών ηγετών και είναι γνωστή ως Τσέκερς, η Thatcher  μίλησε με τον Gorbachev επί ώρες για τους περιορισμούς στη μετανάστευση των Εβραίων και τα πλεονεκτήματα του καπιταλισμού και του κομμουνισμού. Η  Thatcher είπε πως βρετανοί συνδικαλιστές ηγέτες όπως ο Αρθουρ Σκάρτζιλ δυσφημούσαν τον κομμουνισμό, καθώς δεν διεξήγαγαν εκλογές και εκφόβιζαν τους ανθρακωρύχους για να απεργήσουν.

Υπαινίχθηκε επίσης πως υπήρχε ενδεχομένως σοβιετική οικονομική βοήθεια προς τα συνδικάτα, σύμφωνα με σημειώσεις που κρατούσαν κατά τη συνάντηση οι σύμβουλοί της.

Ο Gorbachev είπε πως η  Thatcherδεν έπρεπε να κατηγορεί κανέναν άλλο παρά τη Βρετανία για τα προβλήματά της και πως η Σοβιετική Ένωση δεν είχε μεταβιβάσει κεφάλαια στο Εθνικό Συνδικάτο Ανθρακωρύχων, προσθέτοντας όμως στην απάντησή του τη φράση «καθ’ όσα γνωρίζω». Έπειτα έριξε μια «λοξή ματιά» στον σύμβουλό του σε εκείνη τη συνάντηση, όπως σημειώνουν οι βρετανοί αξιωματούχοι.... 

Μετά ωστόσο από εκείνη τη συζήτηση με τον Gorbachev, η  Thatcher μετέβη στην Κίνα για συνομιλίες σχετικά με το Χονγκ Κονγκ. Όμως οι συνεργάτες της σάστισαν όταν ο Gorbachev, ο οποίος συνέχιζε την επίσκεψή του στη Βρετανία, εμφανίσθηκε απρόσκλητος στην Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας να δει την περίφημη μαύρη πόρτα του αριθμού 10. Ο μελλοντικός τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης κατάφερε να μπει στο μπροστινό χολ και έφυγε «με ευχάριστη διάθεση», πριν εμφανιστεί κάποιος από τους ιδιαιτέρους γραμματείς τηςThatcher.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top