17 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα των emoji

H ιστορία των εικονιδίων που κατακλύζουν τα social media

Emoji

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των emoji, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις καθημερινές μας συνομιλίες στα social media.

Τι είναι όμως τα emoji;

Η λέξη emoji προέρχεται από την Ιαπωνία και είναι σύνθετη, από τα e (εικόνα) και moji (χαρακτήρας), σύμφωνα με τη Wikipedia. Όλο και κάπου στο ίντερνετ θα έχετε συναντήσει εικονίδια emoji με φατσούλες, αντικείμενα, οχήματα κλπ, όπως αυτά στην παραπάνω εικόνα, ειδικά στις messenger εφαρμογές στις κινητές συσκευές. Η χρήση τους είναι πλέον αρκετά δημοφιλής.

Τα emoji διαφέρουν από τα emoticons και από τα stickers. Τα emoticons είναι διάφορες φατσούλες οι οποίες μπορούν να εισαχθούν με χρήση συμβόλων όπως :), ;), :D, κλπ, ενώ τα stickers είναι διάφορα εικονίδια σε πιο μεγάλο μέγεθος, τα οποία χρησιμοποιούνται από συγκεκριμένες εφαρμογές.

17 Ιουλίου - Παγκόσμια Ημέρα emoji

Πλέον κάθε μέρα είναι και μία ξεχωριστή «Παγκόσμια Μέρα»! Επομένως, δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι σήμερα, 17 Ιουλίου, γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Emoji» και φυσικά, την τιμητική του έχει το Facebook που βάση στατιστικών στοιχείων, χρησιμοποιούνται 60 εκατ. emojis στο κοινωνικό δίκτυο και περισσότερα από 5 δισ. στην πλατφόρμα Facebook Messenger, με δημοφιλέστερο όλων το LOL emoji και να ακολουθούν η καρδούλα, το emoji με καρδιές στα μάτια και το kissing emoji.


H χρήση, βέβαια, των Emojis στο Facebook διαφέρει από περιοχή σε περιοχή ανά τον κόσμο με την έννοια ότι άλλα νεύματα είναι δημοφιλή σε μια χώρα, άλλα σε μια άλλη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρωτιά πηγαίνει στο LOL emoji, ενώ σε ΗΠΑ και Ινδονησία προτιμάται το “rolling on the floor laughing” emoji. Σε Γερμανία και Ταϊλάνδη επιλέγουν το απλό χαμόγελο, ενώ στη Γαλλία το κλείσιμο ματιού και σε Ισπανία και Ιταλία το kissing emoji.


Τα νεύματα αυτά και οι συνήθειες αυτές ωστόσο, διαφέρουν κατά πολύ στο Facebook Messenger. Στις προσωπικές συνομιλίες και στα ομαδικά μηνύματα, οι χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Ταϊλάνδης προτιμούν τις καρδούλες, ενώ στις ΗΠΑ και στην Ινδία στέλνουν το κοκκινισμένο χαμογελαστό emoji.

Το χαρούμενο αυτό γεγονός γιορτάστηκε πέρυσι την ίδια μέρα με την πρεμιέρα της “The Emoji Movie”,  η οποία βγήκε στους Ελληνικούς κινηματογράφους στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.

 

Μπορεί ένα σεισμό-emoji να σου σώσει τη ζωή;

Όλοι μας όταν βιαζόμαστε ή δεν μπορούμε να πληκτρολογίσουμε λέξεις επιλέγουμε την εύκολη λύση: να στείλουμε κάποιο emoji που να ταιριάζει στην συνομιλία και ουσιαστικά να «απαντά» απλά και γρήγορα στον συνομιλητή μας. Ωστόσο, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα emoji θα μπορούσαν να μας σώσουν τη ζωή κυριολεκτικά; Παραδείγματος χάρη σε περίπτωση σεισμού; Οι επιστήμονες το έχουν σκεφτεί και έχουν προνοήσει γι' αυτό!  Όταν ακόμη και το παραμικρό δευτερόλεπτο μετράει, μπορεί να σωθούν ζωές, λένε γεωεπιστήμονες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο εικονίδιο που θα προστεθεί στα υπόλοιπα της στάνταρντ ομάδας των εικονιδίων, τα οποία είναι διαθέσιμα σε κάθε φορητή ψηφιακή συσκευή σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που πήραν την πρωτοβουλία, ζητούν από κάθε ενδιαφερόμενο ιδέες για το πώς θα πρέπει να είναι το νέο emoji, το οποίο, αφού συμφωνηθεί, θα υποβληθεί για έγκριση, ώστε να συμπεριληφθεί στο διεθνές πρότυπο κωδικοποίησης Unicode.

«Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιθανώς εκτεθειμένο σε κίνδυνο σεισμού. Έτσι, θέλουμε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε τον κίνδυνο σε όλες αυτές τις περιοχές και σε όλες αυτές τις διαφορετικές γλώσσες και ένα emoji είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να το κάνει κανείς αυτό», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής της καμπάνιας, ο βρετανός σεισμολόγος δρ Στέφεν Χικς του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, σύμφωνα με το BBC.

«Τα emojis μπορούν να υπερβούν τα σύνορα της γραπτής γλώσσας και να βοηθήσουν να μεταδοθούν ταχύτερα πολύτιμες πληροφορίες σε ανθρώπους που πιθανώς δυσκολεύονται να διαβάσουν κάποια γλώσσα», δήλωσε η δρ Σάρα ΜακΜπράιντ της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

«Μπορεί να έχεις μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα για να μπεις κάτω από ένα τραπέζι ή να προστατευθείς με άλλο τρόπο, κάτι που μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Αν στείλει κανείς ένα γραπτό μήνυμα στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ίσως δεν χρειάζονται πολλές λέξεις παρά ένα emoji», δήλωσε ο Χικς.

Οι μελέτες έως τώρα έχουν δείξει ότι η απλή απεικόνιση μιας πληροφορίας γίνεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα κατανοητή σε σχέση με ένα κείμενο. Επίσης ένα σεισμικό emoji που θα στέλνουν οι χρήστες, θα βοηθά αντίστροφα τους σεισμολόγους να εντοπίζουν πού και πότε συνέβη ένας σεισμός.

Σήμερα οι άνθρωποι μπορεί να γράψουν στο Twitter στη γλώσσα τους μηνύματα του τύπου «ήταν αυτό σεισμός που μόλις ένιωσα;», αλλά ένα διεθνές emoji -ό,τι πιο κοντινό σε μια διεθνή γλώσσα- θα είναι πιο αποτελεσματικό και ισοδύναμο με ένα παγκόσμιο δίκτυο σεισμογράφων.


Η ΕΛ.ΑΣ γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα... emoji, με ένα ξεκαρδιστικό tweet

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα emoji, η ΕΛ.ΑΣ. με ένα post της στο twitter, ζητάει από τους πολίτες να ψηφίσουν πως βλέπουν τον λογαριασμό της.

Οι επιλογές πιθανότατα να σας ξαφνιάσουν και να σας προκαλέσουν γέλια.

- cool.. συνεχίστε!

- εε δεν τρελάθηκα κιόλας

- για κλάματα

- γίνονται πραγματάκια

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top