171.000 Γιώργηδες γιορτάζουν σήμερα! Η ιστορία πίσω από το δημοφιλέστερο όνομα της Ελλάδας

Το όνομα "Γιώργος" σημαίνει γεωργός

Η ιστορία του ονόματος Γιώργος

«Όπου Γιώργος και μάλαμα», λέει ο σοφός λαός και μάλλον γι’ αυτό στην Ελλάδα βρίσκονται όχι ένας, όχι δύο, αλλά 171.000 Γιώργηδες και Γεωργίες που σήμερα έχουν την τιμητική τους και γιορτάζουν το όνομά τους.

Ο Γιώργος είναι μακράν το δημοφιλέστερο όνομα στη χώρα μας. Η σύγχρονη εκδοχή αναφέρει ότι προέρχεται από τις λέξεις «γη» και «έργο» και σημαίνει «γεωργός», αυτός που δουλεύει τη γη.

Σημαίνει επίσης, αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια, ενώ συνηθίζεται οι αγρότες ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου να σπέρνουν, γι’ αυτό και τον ονομάζουν «σποριάρη».

Όπως αναφέρει η Wikipedia, το όνομα Γιώργος έχει καταβολές από το Δωδεκάθεο, αφού η λέξη «γεωργός» αναφέρεται στον Αριστοφάνη και αποτελούσε επιθετικό προσδιορισμό του Δία, αφού μέσα στα καθήκοντά του ήταν και η προστασία των σοδειών.

Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 280 μ.Χ. και ήταν γιος Έλληνα ευγενή από την Καππαδοκία.

Μαρτύρησε το 303 και έκτοτε έγινε «δημοφιλής» φιγούρα στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ο Γεώργιος σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, διακρίθηκε για την τόλμη του, αλλά όταν ομολόγησε την χριστιανική του πίστη, προκάλεσε το μένος του Διοκλητιανού, ο οποίος τον υπέβαλε σε μια σειρά φριχτών βασανιστηρίων, όπως λόγχισμα και ξέσχισμα της σάρκας του με ειδικό τροχό από μαχαίρια, πέταμα σε λάκκο με βραστό ασβέστη, πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια, και εν τέλει, αποκεφαλισμό.

Αργότερα, δημιουργήθηκαν παραδόσεις γύρω από το όνομά του, με κυρίαρχη αυτή της νίκης εναντίον του δράκοντα που φυλούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την παράδοση, το θηρίο δεν άφηνε τους κατοίκους να πάρουν νερό αν δεν του έδιναν για τροφή κάθε φορά ένα συντοπίτη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκου για πολλά χρόνια. Ολόκληροι στρατοί αντιτάχθηκαν στο τέρας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ο Άγιος, νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογο, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου έχει οριστεί στις 23 Απριλίου, ημερομηνία του θανάτου του και όταν πέφτει μέσα στη Σαρακοστή, η γιορτή μεταφέρεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Η αριθμολογία και το όνομα Γιώργος

Από την πλευρά της αριθμολογίας, ο λεξάριθμος του ονόματος είναι το 1, κάτι που φανερώνει άνδρα – ηγέτη, επιβλητικό και αξέχαστο, ο οποιος παίρνει πρωτοβουλίες και ξεχωρίζει με την αποφασιστικότητά του, αλλά διαθέτει το ελάττωμα του εγωισμού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top