Μητσοτάκης στο Star: Τι είπε για Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία  

«Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας»   

Σε ερωτήσεις για τα εθνικά θέματα απάντησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα.  

Μητσοτάκης στο Star: Εξετάζουμε και νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»   

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απαντώντας ο Πρωθυπουργός στην επισήμανση της Μ. Ζαχαρέα ότι «δύο μέρες μετά τη συνάντηση που είχατε με τον Πρόεδρο Erdoğan, εκείνος είπε ότι “μπορεί να γίνουν συμβιβασμοί σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος”» και «ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι συμβιβασμοί από τη δική μας την πλευρά και αν εσείς βλέπετε ότι θα μπορούσε η συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, τα δύο θέματα που η ελληνική πλευρά λέει ότι μπορεί να συζητηθούν, να ξεκινήσει μέσα στο 2024», επανέλαβε ότι η μόνη εκκρεμότητα με την Τουρκία είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. 


Ο Ερντογάν προαναγγέλλει «συμβιβασμούς» με την Ελλάδα 

«Αν ήταν τόσο εύκολο να λυθεί το ζήτημα, φαντάζομαι ότι κάποιος προκάτοχος μου θα το είχε λύσει. Δεν έχει αλλάξει η Τουρκία άποψη, αλλά εμείς έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κρατώ ως θετικό ότι δεν έχουμε καμία παραβίαση εδώ και 15 μήνες, μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα στο μεταναστευτικό, όπως έγινε με τη συμφωνία για τη βίζα εξπρές. Δεν είμαι υπεραισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής. Και να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια επίλυση, που θα μπορούσε να καταλήξει και σε μια συμφωνία να πάμε στη Χάγη- δεν είμαστε καθόλου κοντά εκεί - αλλά και το γεγονός ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη, είναι μια κατάκτηση και μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το κάναμε χωρίς να υποχωρήσουμε από τις εθνικές μας θέσεις».

Σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είδα κάποιες δηλώσεις της Προέδρου της γειτονικής χώρας, που έκανε, κάποια βήματα πίσω. Οι καλές σχέσεις περνούν μέσα από την τήρηση του πυρήνα της συμφωνίας. Περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό να κάνει μια ρητή δήλωση ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία για χρήση εντός και εκτός της χώρας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top