Μητσοτάκης για Ίμια: «Η σημασία της αφοσίωσης στο εθνικό καθήκον»

Δένδιας για ήρωες των Ιμίων: «Κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό. Τη ζωή τους»

Οι σύζυγοι των πιλότων που σκοτώθηκαν στα Ίμια βοηθούν τα ακριτικά νησιά / Βίντεο ΕΡΤ

Ήταν πριν από 28 χρόνια, στις 31 Ιανουαρίου του 1996, όταν έχασαν τη ζωή τους οι τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια. Η χώρα μας έφτασε στα όρια πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία και αφορμή γι' αυτό στάθηκε η προσάραξη τουρκικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στις 25 Δεκεμβρίου 1995. Το επεισόδιο έληξε το πρωί της 31ης Ιανουαρίου και με παρέμβαση των ΗΠΑ.

Ίμια: Οι μαρτυρίες, η μάχη για τη σημαία και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα

Ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός σκοτώθηκαν, όταν το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα Ναυαρίνον. Από την ίδια φρεγάτα είχε απονηωθεί, για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη βραχονησίδα. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Η τουρκική πλευρά δεν ανέφερε απώλειες.

Μητσοτάκης: «Η 31η Ιανουαρίου 1996 θα υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της αφοσίωσης στο εθνικό καθήκον»

«Τιμούμε τους ήρωες Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό που θυσιάστηκαν στα Ίμια για την ελευθερία, την ακεραιότητα και την κυριαρχία της πατρίδας. Η μοιραία μέρα της 31ης Ιανουαρίου 1996 θα υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της αφοσίωσης στο εθνικό καθήκον», 

Δένδιας για Ίμια: «Κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό. Τη ζωή τους»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε μια ανάρτηση σήμερα στο twitter. Mε τις φωτογραφίες των τριών αξιωματικών του ΠΝ που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια, έγραψε: «Έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Υπό συνθήκες αντίξοες. Με αίσθημα καθήκοντος. Και κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό. Τη ζωή τους».

28 χρόνια από την κρίση των Ιμίων: Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή 

Σήμερα στη Βουλή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους τρεις ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσαν στο καθήκον, στα Ίμια.

«Αποτίω φόρο τιμής, το υπόδειγμα τους μας καθοδηγεί μέρα και νύχτα στις προσπάθειες μας για υπεράσπιση της πατρίδας.Πατρίδα που δεν τιμά τους ήρωες, δεν μπορεί να έχει μέλλον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top