Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα και συνάντηση με τον Μητσοτάκη στα Χανιά

Ποια είναι η ατζέντα του τετ α τετ στην Κρήτη   

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, 'Αντονι Μπλίνκεν θα βρεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του και πρόκειται σήμερα το απόγευμα να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οικία του στα Χανιά.

Επίσκεψη – έκπληξη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν στην Ελλάδα! 

Η ατζέντα του τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Μπλίνκεν  στα Χανιά 

Στο τι θα συζητήσουν οι δύο άνδρες αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o Γιώργος Ευγενίδης. Όπως επισήμανε θα συζητήσουν προφανώς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με δεδομένη την προοπτική ευρύτερης ανάφλεξης. Μαζί με αυτό την προοπτική συμμετοχής ελληνικής φρεγάτας στην πολυεθνική δύναμη για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις Χούτι, όπως έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και  βεβαίως, την πορεία προμήθειας των F-35, στο πρόγραμμα των οποίων έχει ενταχθεί η Ελλάδα.

Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Κυβερνητικές πηγές: Τα ελληνικά εξοπλιστικά δε συνδέονται με αυτά άλλων χωρών

Ειδικά για το θέμα των F-35, κυβερνητικές πηγές λένε ότι η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η προμήθεια των F-35 για μια χώρα που είναι αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εξαρτάται από το αν θα πάρει F-16 η Τουρκία

Οι δύο άνδρες θα πιούν απογευματινό καφέ κατ' ιδίαν, ενώ μετά θα έχουν και διευρυμένες συζητήσεις με τους συνεργάτες τους, όπως ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρέσβης Τζωρτζ Τσούνης.

Ο κ. Μπλίνκεν είναι ο τρίτος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που φιλοξενείται σε αυτό το σπίτι μετά τον πρώην ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο το 2020 και τον Τζωρτζ Μπους τον Πρεσβύτερο το 1991 και το 1994.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και (ο 'Αντονι Μπλίνκεν) ανυπομονεί να την επισκεφθεί για να μιλήσει για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία υφίσταται από την αρχή της σύγκρουσης, τη διασφάλιση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας ενώ θα συζητηθούν και άλλα θέματα».

Ευρύτερα, η περιοδεία του 'Αντονι Μπλίνκεν έχει στο επίκεντρό της την προώθηση των πρωτοβουλιών της αμερικανικής διπλωματίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Σταθμοί της περιοδείας αυτής που ξεκίνησε από την Τουρκία, είναι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Δυτική Όχθη, η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top