Προϋπολογισμός: Σκληρή κριτική από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης

Φάμελλος: Σχέδιο αδικίας με αναδιανομή περιουσιών και εισοδήματος

Προϋπολογισμός: Η ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλου στη Βουλή  

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με την αντίστροφη σειρά της δύναμης των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων ολοκληρώνεται η πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2024 στη Βουλή. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024 στη Βουλή

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024 στη Βουλή  

Προϋπολογισμός 2024: Οι 6+1 μόνιμες φοροελαφρύνσεις

Z. Κωνσταντοπούλου: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σε όλα τα πεδία

«Δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία», τόνισε στην καταληκτική ομιλία της, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί νωρίς το βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής, η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της θα τον καταψηφίσει «σε όλα του τα πεδία». Τόνισε μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό προϋπολογισμό των χαμηλών δαπανών, «η δική μας προτεραιότητα για το 2024 είναι, ούτε ένας πολίτης να μην μείνει χωρίς στέγη, χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια, ούτε μία γυναίκα να μην μείνει απροστάτευτη έναντι της κακοποίησης και της γυναικοτονίας, ούτε ένα παιδί χωρίς πρόσβαση στο σχολείο και το φαγητό, ούτε ένα δένδρο να μην καεί».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να ανακηρυχθεί επίσημη αργία η 17η Νοέμβρη

Νατσιός: Από τον προϋπολογισμό λείπει το σπουδαίο όραμα

Η Νίκη καταψηφίζει τον προϋπολογισμό όπως είναι γραμμένος, τόνισε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός.  Ο κ. Νατσιός, ξεκίνησε την ομιλία του με ειδική αναφορά στην οπαδική βία υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της Πολιτείας.  «Με μια δολοφονική ενέργεια, ένα άγουρο παιδί 18 χρονών κατέστρεψε τη ζωή του αστυνομικού αλλά και τη δική του ζωή. Μετά τις δολοφονίες του Άλκη και του Μιχάλη, ο αθλητισμός στην Ελλάδα βάφτηκε για μία ακόμη φορά με αίμα. Κάθε φορά που γίνεται ένα οπαδικό έγκλημα, η κυβέρνηση σερβίρει "ξαναζεσταμένο φαγητό" από νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζονται στο ακέραιο. Είναι τραγικό το ότι δεν μπορείτε να επιβάλλετε ούτε τα μέτρα που εσείς οι ίδιοι ψηφίζετε.

«Φωτιές» άναψε ο Νατσιός με όσα είπε στη Βουλή για τις αμβλώσεις

Χαρίτσης: Η ζωή στην Ελλάδα του 2023, συνδεδεμένη με την ανασφάλεια

«Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια», τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης κατά την παρέμβασή του στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τον οποίο όπως δήλωσε, θα καταψηφίσει. Ο Α. Χαρίτσης έκανε λόγο για ανθρώπους που «νιώθουν φτωχοί, ακόμα κι αν δεν είναι» και για μια «κοινωνία που δεν πιστεύει στον εαυτό της», ενώ τόνισε πως  ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να απαντά στο «πώς θα έχουμε πολιτικές που αμφισβητούν τον πυρήνα της ανισότητας, στο πώς θα σχεδιάσουμε την έξοδο της χώρας μας από την παραγωγική στασιμότητα, στο πώς θα οχυρωθούμε απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση που μας απειλεί, και εν τέλει, στο πώς θα θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας από τη μοιρολατρία και τον κυνισμό του "δεν αλλάζει τίποτα και αν αλλάξει κάτι θα είναι μόνο προς το χειρότερο"».

Συγκρότηση ΚΟ με πρόεδρο Χαρίτση αποφάσισαν οι «11» του ΣΥΡΙΖΑ!    

Στίγκας: Η Ελλάδα έχει γίνει νεκροταφείο για χιλιάδες επιχειρήσεις

 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το νέο προϋπολογισμό άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών»  Βασίλης Στίγκας, κατά την ομιλία του στη Βουλή. «Θα ήθελα να δω τον προϋπολογισμό του 2024 με θετική ματιά, αλλά αυτό δεν βγαίνει με τίποτα. Πολλά ψέματα, πολλές ανακρίβειες και υποσχέσεις, με το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνουν υποσχέσεις. Άκουσα ότι είναι έτοιμο το έδαφος για να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις. Πως γίνεται να έλθουν οι ξένοι να επενδύσουν εδώ, όταν η Ελλάδα έχει γίνει κρεματόριο και νεκροταφείο για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που αναστενάζουν από την κρατική γραφειοκρατία, την αδιαφορία, το λάδωμα και τέλος την αιώνια φοροτρομοκρατία», ισχυρίστηκε ο κ.Στίγκας.

Βελόπουλος: Αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός


«Αντιλαϊκό και αντιαναπτυξιακό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2024, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, μιλώντας στη Βουλή. «Είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ολιγαρχών και των καπιταλιστών», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος και προσέθεσε ότι «για να πετύχει ο προϋπολογισμός, πρέπει να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το ΑΕΠ, ώστε να προσεγγίσει τα 234 δισ. ευρώ. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει, διότι ό,τι ξεπουλήσατε, ξεπουλήσατε... Δεν έχει μείνει να πουλήσετε κάτι, μόνο αν πουλήσετε το κτίριο της Βουλής. Ό,τι λένε οι ολιγάρχες, η πλουτοκρατία και οι καπιταλιστές κάνετε». Η Ελληνική Λύση λέει «"όχι" στον προϋπολογισμό για ουσιαστικούς, εθνικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, λαϊκούς λόγους. Λέμε "ναι" στα θέματα των εξοπλισμών αλλά και εκεί έχουμε ενστάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός «βοηθάει τους ολιχάρχες και τους τραπεζίτες, δεν βοηθάει τους πολίτες».

Σκληρή κόντρα Βελόπουλου με τον Στίγκα των «Σπαρτιατών»

Κουτσούμπας: Προϋπολογισμός ταξικός και αντιλαϊκός

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση εκφράζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Είναι άδικος, ταξικός, αντιλαϊκός γι' αυτό και τον καταψηφίζουμε» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του, Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, ομιλία στη Βουλή επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024. Όπως σημείωσε «από όλες τις τοποθετήσεις αυτές τις μέρες συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, αναδεικνύονται πολύ καθαρά οι δύο πολιτικές γραμμές που υπάρχουν και συγκρούονται για όλα τα μεγάλα ζητήματα» και το ίδιο συμβαίνει και με το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί εργαζόμενους και λαό και είναι εκείνο της ακρίβειας. Είπε ότι «η πρώτη γραμμή, η γραμμή όλων σας, αποσυνδέει το πρόβλημα από τις αιτίες του και το αποδίδει σε μια παρέκκλιση από την καπιταλιστική κανονικότητα» προσθέτοντας ότι «απλώς, έχετε κάποιες παραλλαγές μεταξύ σας ως προς το ποια ακριβώς είναι αυτή η παρέκκλιση».

Κουτσούμπας στο Star: Γιατί αυτοί…  είμαστε! 

Ανδρουλάκης: Οι πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής

Δριμείες ήταν οι επικρίσεις του Νίκου Ανδρουλάκη σχεδόν για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής με αιχμή βεβαίως τον Προϋπολογισμό στην ομιλία του στην Βουλή. «Οι πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μια χώρα με κακοπληρωμένες δουλειές και πανάκριβη καθημερινότητα », ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενώ πρόσθεσε πρόκειται για άλλη μια χαμένη ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση της χώρας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και να δημιουργηθεί μια ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. « Στα δικά σας χέρια η χώρα κινείται σε τροχιά απόκλισης και όχι σύγκλισης με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής.Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2024 θα είναι το πρώτο πραγματικό τεστ της αποτελεσματικότητας σας».

Άνοιγμα Ανδρουλάκη για πρώτη φορά στην ομάδα της Αχτσιόγλου  

Με αφορμή την θετική απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως είπε, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε τα βέλη του τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ . «Η παράταξη που ήταν υπεύθυνη που την χάσαμε οδηγώντας τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η παράταξη που έστρωσε τον δρόμο στον ακραίο λαϊκισμό και τη διχόνοια. Εσείς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίξατε το κουτί την Πανδώρας για μια εποχή ακραίας αντιπαλότητας, στο δημόσιο λόγο, στα social media. Μια εποχή καθολικής απόρριψης της διαφορετικής άποψης.

 

Φάμελλος: Αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι η χώρα ζει εποχή ευημερίας

Για «αγωνιώδη προσπάθεια» των υπουργών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα ζει μία μοναδική εποχή ευημερίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Κασσελάκης σε Φάμελλο: «Θα κάνουμε εξαιρετική ομάδα, να συνεχίσεις δυνατά»

Όμως υποστήριξε ο ίδιος, «αυτή η προσπάθειά είναι προφανώς επιτελικά σχεδιασμένη», αλλά «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ζουν οι πολίτες».

«Όση προπαγάνδα και να χρησιμοποιείτε δεν μπορείτε να κρύψετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ακρίβεια, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής σας», είπε, καταγγέλλοντας έναν «πληθωρισμό απληστίας», δηλαδή, πληθωρισμό «που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων» και δεν είναι «εισαγόμενος». Κατηγόρησε, μάλιστα τη ΝΔ ότι με αυτές τις «στρεβλώσεις της αγοράς» και τα «προβλήματα ανταγωνισμού», «υποφέρει η κοινωνία και οικονομία».

Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Ν. Ανδρουλάκη στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2024

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024 στη Βουλή  

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μεγάλα γεγονότα της φετινής χρονιάς κατά τα οποία «κατέρρευσε κάθε αίσθημα ασφάλειας, θωράκισης και ανθεκτικότητας» και κυρίως της «αξιοπιστίας» του πρωθυπουργού, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, μέχρι την οπαδική βία και την ακρίβεια.

«Όμως αυτό που κατέρριψε κάθε έννοια αξιοπιστίας ήταν η απόφαση σας να απορρίψετε την πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής» για τα Τέμπη από τη Βουλή, υπογράμμισε, ενώ σχολίασε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση «δεν ισχύει το "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται"».

Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προωθεί ένα σχέδιο «αδικίας», με «αναδιανομή περιουσιών και εισοδήματος», όπου «λίγοι γίνονται πλουσιότεροι και όλο και περισσότεροι θίγονται γιατί δεν έχουν κολλητό στο σύστημα εξουσίας» και ότι για να τα «καλύψει» όλα αυτά, εφαρμόζει «ένα παράλληλο σχέδιο προπαγάνδας, επηρεασμού των ΜΜΕ και χειραγώγησης της κοινής γνώμης αλλά και αδιαφάνειας και υποβάθμισης των θεσμών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top