Ο διάλογος Μητσοτάκης - Νετανιάχου στο Ισραήλ - Τι συζήτησαν

«Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε», του είπε ο πρωθυπουργός

Στο Ισραήλ μετέβη σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μητσοτάκης στο Κάιρο: «Η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι»

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος για τις ανάγκες της επίσκεψης στο Ισραήλ δεν μετέβη στο Λουξεμβούργο για το προγραμματισμένο για σήμερα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνάντηση με Νετανιάχου

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη -Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ

Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: «Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε - Ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνάντησής τους

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του Παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ δεν πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για λόγους ασφαλείας, λόγω του πολύνεκρου βομβαρδισμού του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη -  Νετανιάχου:

Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνάντηση με Νετανιάχου

Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνάντηση με Νετανιάχου

Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνάντηση με Νετανιάχου

Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνάντηση με Νετανιάχου

Ισραήλ – Χαμάς: Οι πρώτες αψιμαχίες στη Λωρίδα της Γάζας   

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στη σύνοδο στο Κάιρο

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα στους ηγέτες που παραβρέθηκαν στη Σύνοδο Ειρήνης για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή που διεξήχθη στο Κάιρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι «καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση».

Προειδοποίηση Ισραήλ: Συνεργάτες της Χαμάς όσοι δε φύγουν από τη Γάζα  

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «υπάρχουν όρια στον πόλεμο» ενώ επανέλαβε τη θέση του «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, με βάση το διεθνές δίκαιο». «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δυτικοί ηγέτες κάλεσαν το Ισραήλ να προστατεύσει τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Βρετανίας υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να αμύνεται, ωστόσο παρότρυναν ταυτόχρονα τον ισραηλινό στρατό να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπουργός Ισραήλ: Αν το Ιράν μπει στον πόλεμο «θα του κόψουμε το κεφάλι»!  

Στην κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από τη συνδιάλεξη, που έγινε με πρωτοβουλία του Aμερικανού προέδρου Μπάιντεν, οι ηγέτες καλωσόρισαν την απελευθέρωση δυο ομήρων και κάλεσαν να αφεθούν επίσης ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top