Κικίλιας : «Από ανθρώπινο χέρι οι περισσότερες φωτιές»

667 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες

Για τις καταστροφικές φωτιές, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. 

Νέα Αγχίαλος: Πώς φτάσαμε στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών

Μαζί του ήταν ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας μετά από 15 μέρες ακραίων κλιματικών φαινομένων, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που η χώρα δε βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αλλά αυξημένης ετοιμότητας. 

Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στον Υμηττό

Αναφερόμενος στους δύο πιλότους του Canadair που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στην Κάρυστο σημείωσε πως η αυτοθυσία και ο ηρωισμός είναι τα χαρακτηριστικά όλων όσοι δίνουν μάχη με τις φωτιές. 

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας τις τελευταίες δέκα μέρες εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές και πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα. 

Φωτιά Ρόδος: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Δεν κινδυνεύουν οικισμοί

«Στην πλειοψηφία τους ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση. Η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες. Η κλιματική κρίση που έδωσε έναν ιστορικά πρωτοφανή καύσωνα είναι εδώ. Την τελευταία 10ετία είχαμε ελάχιστες ημέρες συνθήκες ακραίου καύσωνα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους. Από το 2003 ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη με κατηγορίες πολύ υψηλού κινδύνου για πέντε μέρες και σε τόσες περιφέρειες. Η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την πλειονότητα όλων αυτών των περιοχών. Ωστόσο, 10 πυρκαγιές πήραν μεγάλες διαστάσεις και δοκίμασαν τα όρια και τις αντοχές όλων και πάνω από όλα των κατοίκων», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός, έχουν καεί 400.000 στρέμματα ως τώρα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως για την Ελλάδα είναι 500.000.

Φωτιές: Ανησυχία προκαλεί η διαχείρισή τους το φετινό καλοκαίρι

«Μακριά από εμάς η άποψη πως έχουν γίνει όλα σωστά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε βάσει των συνθηκών. Ο βαθμός δυσκολίας επιχειρησιακά αποδείχθηκε πολύ μεγάλος. Δεν στουρθοκαμηλίζουμε, βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα», είπε.

Τέλος, σημείωσε πως το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει για να ανακουφίσει τους πληγέντες.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top