Τι περιέχουν οι μπλε φάκελοι που μοίρασε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό

Καλύτεροι μισθοί, Υγεία και Κράτος οι στόχοι της νέας κυβέρνησης

Την πρώτη συνεδρίαση έκανε το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία εκλογική νίκη χωρίς προηγούμενο, «αφού δεν υπάρχει παράδειγμα άλλης κυβέρνησης που να κατακτά δεύτερη τετραετία, αυξάνοντας τα ποσοστά της αλλά και με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο».

Νέα κυβέρνηση: Το παρασκήνιο της ορκωμοσίας – Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

«Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες στον ελληνικό λαό», είπε και πρόσθεσε: «Δίχως προηγούμενο είναι όμως και οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε».

«Δίχως προηγούμενο οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης

«Δίχως προηγούμενο οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης

«Είναι πολύ υψηλές οι προσδοκίες και έχουμε χρέος να τις εκφράσουμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως οι Έλληνες στις κάλπες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις και «προτίμησαν τις ρεαλιστικές πολιτικές που οδηγούν σε μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία έπαρση και αλαζονεία, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στους υπουργούς και υφυπουργούς ότι «όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων και ο νοών νοείτο». Παράλληλα, έκανε και την πρώτη... αυτοκριτική, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει αρκετές γυναίκες, αλλά θα μπορούσε και περισσότερες.

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου με το… κομματόσκυλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές και για την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή, τονίζοντας πως «πολλοί σχηματισμοί στη δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία. Μπορεί να προκαλούν πολιτική κακοφωνία».

Ποιος υπουργός πήγε στο υπουργείο του και τον ρώτησαν... «ποιος είστε;»

Υπογράμμισε, ωστόσο, ταυτόχρονα, πως «το πολίτευμά μας ξέρει να αυτοπροστατεύεται και πάντα ο κοινοβουλευτισμός ξέρει να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα»

Οι 4 πολιτικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη νέα τετραετία της κυβέρνησης ως «τη θητεία των μεγάλων αποτελεσμάτων» και περιέγραψε τις τέσσερις πολιτικές κατευθύνσεις:

-    Καλύτεροι μισθοί

-    Καλύτερη δουλειά 

-    Καλύτερο κράτος

-    Καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα

Η απάντηση της Ζαχαράκη στον Τζήμερο για το «άτεκνη και άγαμη»

Οι μπλε φάκελοι που παραδόθηκαν στους υπουργούς

Οι μπλε φάκελοι που παραδόθηκαν στους υπουργούς

Το περιλαμβάνουν οι μπλε φάκελοι που μοίρασε στους υπουργούς

Απευθυνόμενος στους υπουργούς, είπε: «Στους μπλε φακέλους που παραλάβατε, υπάρχουν συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις». 

Νέα Κυβέρνηση: To τριπλό «στοίχημα» σε Υγεία, Παιδεία και Μεταφορές

O μπλε φάκελος περιλαμβάνει: το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027, τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες έτους 2023, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών. 

«Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναλυτικά:

Α. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027/ Οι δεσμεύσεις μας 

Η ενότητα περιλαμβάνει, τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027. 

Β. Προγραμματισμός / Προτεραιότητες 2023 

Η ενότητα περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού (Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα & Κρίσιμη Δευτερογενής Νομοθεσία). Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα εθνικά, οριζόντια και τομεακά σχέδια δράσης 2023 ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής. Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023. 

Γ. Χρονοδιάγραμμα Βασικών Υποχρεώσεων και Εργασιών 

Χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα. 

Δ. Παράρτημα: Κυβερνητικό Έργο Ιούλιος 2019 – Μάιος 2023 

Το συγκεντρωτικό υλικό του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023 παραδίδεται ως ψηφιακό αρχείο και περιλαμβάνει αφ’ ενός τα κείμενα αναφοράς για το σύνολο της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου το στοχευμένο υλικό κάθε υπουργείου. 

Επαναφορά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου 

Συνεχίζοντας, τόνισε πως «το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία. Χωρίς μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερία».

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία μετά το υπουργικό συμβούλιο / Eurokinissi - Τατιάνα Μπόλαρη

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία μετά το υπουργικό συμβούλιο / Eurokinissi - Τατιάνα Μπόλαρη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει την ακρίβεια στα τρόφιμα, ενώ υπογράμμισε πως μία από τις κεντρικές δεσμεύσεις είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο.

Νέα κυβέρνηση: Τα πρώτα νομοσχέδια και το Market Pass   

Παράλληλα, προανήγγειλε και μια νομοθετική δέσμευση για την υποχρέωση να ελέγχονται όλα τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα.

Όπως τόνισε, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα αφορά την οργάνωση του κράτους, τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους, «ώστε η άσκηση πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top