Δένδιας: Είδα τη δικογραφία Μπελέρη - Δεν δικαιολογείται η κράτηση

«Φτάσαμε κοντά στη σύρραξη με την Τουρκία» τόνισε ο τέως ΥΠΕΞ   

Τι δήλωσε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τη σύλληψη Μπελέρη, τις σχέσεις με την Τουρκία και τις επαναληπτικές εκλογές 2023 (video Mega)       


Εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός, το οποίο θα δημιουργήσει έντονες τριβές στις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και στην πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη χαρακτήρισε τη σύλληψη και τη συνεχιζόμενη κράτηση του ομογενούς  εκλεγμένου δήμαρχου, Φρέντη Μπελέρη, ο  τέως Υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νότιο Τομέα, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Νέα πρόκληση: Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντη Μπελέρη

«Είναι κάτι το εξαιρετικά δυσάρεστο. Θα δημιουργήσει έντονες τριβές στις σχέσεις των χωρών και φοβάμαι να πω ότι θα δημιουργήσει και προβλήματα στην πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη, κάτι το οποίο η Ελλάδα και θέλει και προωθεί και βοηθά. Έχουμε να κάνουμε με έναν εκλεγμένο δήμαρχο. Η κράτηση ενός εκλεγμένου δημάρχου, με τη δικογραφία που αυτήν την στιγμή υπάρχει, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, δεν είναι κάτι το οποίο είναι παραδεκτό. Είδαμε τη δικογραφία, την αναλύσαμε. Τα στοιχεία που φαίνονται να περιλαμβάνονται δε δικαιολογούν την προσωρινή κράτηση ενός εκλεγμένου δημάρχου»  τόνισε για το ζήτημα ο κ. Δένδιας,  ο οποίος ζήτησε «να αφεθεί ελεύθερος προσωρινά ο δήμαρχος και από εκεί πέρα να δικαστεί μέσα σε ενα πλαίσιο κράτους δικαίου».

Όπως υπονόησε, η σύλληψη έχει να κάνει με την εκμετάλλευση περιουσιών στη Χειμάρρα. «Τα όσα έχουν γίνει με την Αλβανία έχουν να κάνουν με την παραθαλάσσια εκμετάλλευση για να το πω προσεκτικά. Αλλά ακόμα και αν δεν είναι εθνοτικά τα κίνητρα (με τον Μπελέρη) εγώ δεν μπορώ να το βάλω στην μπάντα» τόνισε ο κ. Δένδιας ο οποίος προειδοποίησε:    

Δένδιας στο Star: Να αφεθεί ελεύθερος ο Μπελέρης από τις αλβανικές αρχές

«Ευελπιστώ ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία θα βελτιωθούν, όμως αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο. Κάνουν λάθος αν θεωρήσουν ότι κάτι τέτοιο μπορούμε εύκολα να το βάλουμε κάτω από το τραπέζι, να το αγνοήσουμε ή να το ξεχάσουμε».

Για τη μουσουλμανική μειονότητα

Σχετικά με το ζήτημα της Ροδόπης, ο πρώην ΥΠΕΞ επισήμανε ότι  «η  ΝΔ το χειρίστηκε με ευπρέπεια, έθεσε το ζήτημα, έθεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ενώπιον των ευθυνών της, τακτοποίησε απολύτως τα του οίκου της και περίμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση να τακτοποιήσει τα δικά της», αναφερόμενος στην αποχώρηση από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ του Μουσταφά Καντρατζή, χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ. «Κάθε Έλληνας δικαιούται να θεωρείται πατριώτης σύμφωνα με τον τρόπο που το προσλαμβάνει. Η αρχή όμως του εθνικού συμφέροντος είναι αυτό που πρέπει να διέπει τον καθένα» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.  

Ροδόπη: Νέες καταγγελίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Φερχάτ

Αυτοδυναμία ΝΔ αλλά οι ψηφοφόροι της πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες  

Σχετικά με την αυτοδυναμία της ΝΔ ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ανέφερε: «Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση με την προϋπόθεση ότι όσοι μας ψήφισαν θα έρθουν να μας στηρίξουν. Είναι μια καινούργια εκλογή, οι κάλπες είναι άδειες» 

Αποκλειστικό Star: Όλοι οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη 

Για την Τουρκία και τον Ερντογάν: Φτάσαμε κοντά σε σύρραξη

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «φτάσαμε κοντά σε σύρραξη με την Τουρκία, έχει λεχθεί, το ξέρουμε όλοι, το διάστημα της σύγκρουσης των δύο φρεγατών» αλλά πρόσθεσε ότι  μετά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές  δημιουργήθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας και η Τουρκία αντέδρασε με θετικό τρόπο. «Η συμπροφορά καλώς, επί της ουσίας υπάρχει τουρκική αλλαγή όμως; Υπήρχε αναζήτηση από τουρκικής πλευράς μιας ευκαιρίας, να δούμε από εκεί και πέρα» διερωτήθηκε πάντως ο τέως ΥΠΕΞ, 
Όσσν αφορά τον Ερντογάν, επισήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κρατάει ανοιχτά τα χαρτιά του»
Σχετικά με τις δηλώσεις του για τουρισμό, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε σχετικά με τον Ιούνιο που διανύουμε ότι «η περίοδος αυτή δεν έχει φτάσει σε εκείνο το επίπεδο που θα μπορούσε κανείς να περιμένει, ότι αυτό δεν την κάνει κακή» και υπενθύμισε ότι υπήρχε μεγάλη άνοδος στον τουρισμό το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2023.   
Τα αίτια της μη αναμενόμενης τουριστικής κίνησης τον Ιούνιο είναι κατά τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ «ο καιρός, οι τιμές και οι εκλογές».
«Ελπίζω ότι μόλις περάσει αυτή η περίοδος θα έχουμε μια εξαιρετική χρονιά. Το προϊόν ‘Ελλάδα’ πουλάει, είναι εξαιρετικό». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top