Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Οι αλλαγές με το νομοσχέδιο - σκούπα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή

Να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2023 ή να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία το αργότερο μέχρι σήμερα καλούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων για να αποφύγουν τα πρόστιμα / Βίντεο: κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (27/2)

Την 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, ενώ στο τελευταίο νομοσχέδιο – σκούπα της κυβέρνησης φαίνεται πως θα αφαιρεθεί οριστικά το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται στους φορολογούμενους που υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Μόνη προϋπόθεση θα είναι ο φόρος που βεβαιώνεται να μην υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποια ποσά είναι αφορολόγητα

Το νομοσχέδιο – σκούπα, το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πριν τις εκλογές, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνει τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις ρυθμίσεις χρεών, την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση στο αγροτικό πετρέλαιο.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα 

Από την 1η Απριλίου 2023, πιο νωρίς από τις προηγούμενες χρονιές, ενεργοποιείται το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους.  

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Πώς να θέσετε σε ακινησία το όχημά σας

Για παράδειγμα, αν κάποιος πολίτης θέλει να κυκλοφορήσει το όχημά του για δύο μήνες, θα καταβάλλει τα 2/12 του ποσού που θα πλήρωνε για τα ετήσια τέλη. 

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό με το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο ιδιοκτήτης ενός  Ι.Χ. με ετήσια τέλη 120 ευρώ, προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για παράδειγμα τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη 10 ευρώ.  

Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις 

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά και στην κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Το μέτρο θα εφαρμόζεται για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται με την εκπρόθεσμη δήλωση δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. 

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για τους φορολογουμένους που υποβάλλουν εκπρόθεσμα κάθε χρόνο μετά τις 30 Ιουνίου (συνήθως η ημερομηνία παρατείνεται), τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον από την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου. 

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προέκυπταν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι πλήρωναν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού συμψηφιζόταν με την επιστροφή φόρου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top