Πάνω σε τρακτέρ ο Τσίπρας: Ζήτησε ασπίδα προστασίας αγροτών - κτηνοτρόφων

Μίλησε για «μεγάλη ληστεία» με την ακρίβεια 

«Για τον κόσμο της παραγωγής, του κτηνοτρόφους και τους αγρότες το δίλημμα πλέον είναι υπαρξιακό, διότι το κόστος της παραγωγής καθιστά απολύτως ασύμφορο το να μένουν οι άνθρωποι στην ύπαιθρο και να παράγουν». Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε σήμερα το μεσημέρι από τα Τρίκαλα και κτηνοτροφική μονάδα που βρίσκεται στην περιοχή της Φιλύρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη Δυτική Θεσσαλία.

Τσίπρας στη συνάντηση με Στουρνάρα: Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ προστασίας α’ κατοικίας

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε με αναλυτικό τρόπο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, όπου απασχολούνται 120.000 οικογένειες αποκλειστικά, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, προσθέτοντας: «Η τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τιμών στις ζωοτροφές, σε συνδυασμό με την αδυναμία, οι τιμές που παίρνουν ιδίως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το γάλα να αντισταθμίσουν τις τρομακτικές αυξήσεις, έχει οδηγήσει χιλιάδες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα να αναγκαστούν να μειώσουν τα κοπάδια τους για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα»

Μητσοτάκης: Χειρότερος από Πινόκιο ο Τσίπρας – Κάνει διαχείριση της ήττας 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ακόμα, ότι αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά αρνητική συνολικά για την ελληνική οικονομία, διότι όπως εξήγησε, «η μείωση της παραγωγής εγχώριου γάλακτος, έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και άρα οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στο εμπορικό ισοζύγιο είναι εξίσου σημαντικές, είναι μια συνθήκη εξαιρετικά αρνητική». Στην ομιλία του που απηύθυνε πάνω σε ένα τρακτέρ, έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κτηνοτροφικού κόσμου. Είπε λοιπόν:

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά πάνω σε τρακτέρ σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά πάνω σε τρακτέρ σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας 

«Όταν οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί για τις μονάδες παραγωγής και οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί δύο και τρεις και φορές επάνω, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι στο απροχώρητο». Ειδική αναφορά έκανε στην τεράστια απόκλιση τιμών παραγωγού - τιμών καταναλωτή λέγοντας ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat οι τιμές που δίνει ο παραγωγός από το χωράφι με τις τιμές που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι μεσοσταθμικά έχουν 300% διαφορά».

Τσίπρας: Αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στις τιμές 

Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για μια σειρά αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στην ΕΕ στην ακρίβεια μιας σειράς προίόντων, όπως και στις τιμές ενέργειας.   

«Αυτό που συντελείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι μια μεγάλη ληστεία» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια πολιτική που έχει στόχο να κερδίζουν οι λίγοι και οι ισχυροί και να χάνει η μεγάλη πλειοψηφία».

Τσίπρας: Επίθεση σε Μητσοτάκη για την ακρίβεια – υπαινιγμοί για τις εκλογές

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις της «επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης» για τους κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας για τον κόσμο της παραγωγής, για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και βεβαίως διαρθρωτικές αλλαγές που θα κοιτάξουν στην επόμενη ημέρα, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. «Μια προοδευτική κυβέρνηση θα θεσπίσει το αγροτικό πετρέλαιο, δηλαδή την μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, θα υλοποιήσει το πλαφόν στο αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα, δηλαδή ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να πληρώνει την κιλοβατώρα στην τιμή που πλήρωνε πριν έρθει η κρίση, και θα μηδενίσει τον ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές».

«Μια προοδευτική κυβέρνηση δεν σας αφήσει μόνους σας απέναντι στους “ Πάτσηδες” που θέλουν να σας λεηλατήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

 Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα τον αστικό κόσμο, τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, αφορά και τον αγροτικό κόσμο, θυμίζοντας ότι «είναι μεγάλη και μακρά ιστορία από την περίοδο της χρεοκοπίας της Αγροτικής Τράπεζας με τις υποθηκευμένες αγροτικές γαίες». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «700.000 πλειστηριασμοί είναι μπροστά και αφορούν και πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη και αγροτική γη».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων στην Καρδίτσα ενώ το βράδυ θα πραγματοποιήσει Ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top