Τα τρία κριτήρια για το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους

Από 200 έως 300 ευρώ το ποσό - Μέχρι τέλος Μαρτίου η πληρωμή

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα δοθεί το έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, που εξήγγειλε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δε θα δεσμεύεται και δε θα συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο και δεν υπόκειται σε τέλη ή κράτηση.

Το επίδομα θα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ και το ακριβές ποσό για κάθε συνταξιούχο θα εξαρτηθεί από τρία κριτήρια:

1.    Τη μερική ή και καθόλου αύξηση στη σύνταξή τους

2.    Το ύψος της σύνταξής τους

3.    Άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα

«Τα κριτήρια μπήκαν για να υπάρχει μια δικαιοσύνη στην καταβολή της ενίσχυσης», είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Όλοι οι συνταξιούχοι βλέπουν πια ενίσχυση των εισοδημάτων τους», είπε ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. «Εμείς δε θα γίνουμε πολιτικοί αη-βασίληδες. Αυτό το αφήνουμε σε άλλους, που ξέρουν και να το κάνουν καλύτερα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το έκτακτο επίδομα θα καλύπτει πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Το δημοσιονομικό κόστος θα ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ.

Παράταση για μειωμένο ΦΠΑ, νέα ρύθμιση χρεών και επιστροφή φόρου σε αγρότες.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε παράλληλα την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που αφορά μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους κ.α. Όπως είπε, θα ισχύσει για ακόμα έξι μήνες.

Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών είπε πως για νέα χρέη λόγω της ενεργειακής κρίσης, προβλέπονται έως και 72 δόσεις, ενώ αναβιώνουν οι 72, 100 ή 120 δόσεις για μισό εκατομμύριο φορολογουμένους, που τις είχαν χάσει. Οι δικαιούχοι θα μπορούν καταβάλλοντας δύο δόσεις της ρύθμισης να μπουν και πάλι, «σβήνοντας» προσαυξήσεις και σταματώντας κατασχέσεις.

Ρύθμιση οφειλών: Δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν παλαιότερες δόσεις 

Αναφορικά με τους αγρότες, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. «Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε. 

Χρέη στο Δημόσιο: Νέα ευκαιρία για εξόφληση χρεών από 36 έως 120 δόσεις

Συνεχίζοντας, ο υπουργός είπε πως με ρυθμίσεις επιδιώκεται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ορθάνοικτο παράθυρο και για νέα μέτρα στήριξης εντός του 2023 άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ορθάνοικτο παράθυρο και για νέα μέτρα στήριξης εντός του 2023 άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Ανοίγει πριν το Πάσχα η πλατφόρμα

Τέλος, σημείωσε πως αυξάνεται στα 200 ευρώ από 150 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της Υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Παράλληλα, διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ποιες βελτιώσεις θα γίνουν για τις οφειλές

Παράθυρο για νέες παροχές από Σκυλακάκη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πως τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν είναι απολύτως συμβατά με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2023 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

«Δε σημαίνει ότι εξαντλείται ο δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να προκύψει μέσα στο τρέχον έτος. Επιλέγουμε όμως να κινηθούμε συντηρητικά και να έχουμε εφεδρεία, για να μπορούμε να καλύψουμε τυχόν αντιξοότητες», πρόσθεσε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέες παροχές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top