Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ποιες βελτιώσεις θα γίνουν για τις οφειλές

Τι είπε για νέα ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις ο Σταϊκούρας

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μελετάται και πρωτοβουλία για την τακτοποίηση των οφειλών στο Δημόσιο.

Οφειλές σε κοινόχρηστα: Πότε διαγράφονται τα χρέη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μερικές από τις βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα είναι: 

Market Pass: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

-    Η υποχρέωση της αιτιολόγησης της μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα.

-    Η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.

-    Η ένταξη και νέων κατηγορίών οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

Κόκκινα δάνεια: Μεγάλες αλλαγές στον εξωδικαστικό ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας  

-    Η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και η μείωση του επιτοκίου ρύθμισης αυτών.

Άρειος Πάγος: «Πράσινο φως» στα funds για πλειστηριασμούς

Πρωτοβουλία για την τακτοποίηση των οφειλών στο Δημόσιο μελετά το οικονομικό επιτελείο / Eurokinissi - Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, σημειώνοντας πως «έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος» και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό το πού θα δοθεί αυτή η στήριξη.

Επιστρέφουν οι 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Ωστόσο, ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση 120 δόσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις τότε δεν θα πληρώνει κανένας».

Έρχεται νέα «επιταγή ακρίβειας» το Πάσχα και μείωση ασφαλιστικών εισφορών

«Προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση για να μη χαλάσουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όταν κάποιος βγαίνει λέει “θα έρθουν 120 δόσεις”, υπάρχει περίπτωση πολίτης να σταματήσει να πληρώνει από την επόμενη μέρα», σημείωσε.

Τι είπε για τους πλειστηριασμούς

Σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτοί γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Υπογράμμισε ότι για τα ευάλωτα νοικοκυριά προστατεύεται η πρώτη κατοικία και θα συνεχίσει να προστατεύεται.

Πλειστηριασμοί: Κινδυνεύουν να βγουν άμεσα στο σφυρί 120.000 ακίνητα!

«Η απόφαση του Άρειου Πάγου, απ’ ότι διαβάζω, λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς που ισχύει από το 2015», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας και έκανε λόγο για πλαίσιο προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. «Έχουμε στήσει πλέγμα μέτρων ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να βοηθηθούν», ανέφερε και τόνισε ότι «γι’ αυτό κάναμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top