Η ατάκα του Νίκου Δένδια για την ημερομηνία των εκλογών

«Να μην οδηγηθούμε λόγω τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με Τουρκία»

Ο Νίκος Δένδιας

Το μήνυμα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απόλυτη αποφασιστικότητα και πως δεν είμαστε μόνοι, αλλά – εάν χρειαστεί – μπορούμε και μόνοι έστειλε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank με θέμα «Ελληνική εξωτερική πολιτική – Όλα κινούνται πια στα όρια», στάθηκε στην πτώση του μαχητικού F-4 Phantom και την απώλεια του συγκυβερνήτη (ο κυβερνήτης αναζητείται), τονίζοντας πως είναι μια θλιβερή ημέρα για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για το σύνολο της πατρίδας μας.

Νίκος Δένδιας: «Έχουμε δίπλα μας ένα αυθάδη και αναθεωρητικό γείτονα»

«Θυμόμαστε τρεις αξιωματικούς που χάσαμε στην εκτέλεση του καθήκοντος και σήμερα χάσαμε και έναν τέταρτο. Αυτό είναι μια σαφής ανάμνηση του ότι πολλοί άνθρωποι, πολλά στελέχη βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύουν την ελευθερία και το επίπεδο ζωής όλων εμάς των υπολοίπων. Ήδη κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αξιωματικού που χάσαμε σήμερα», είπε.

Το Phantom πετούσε χαμηλά - Ήταν μηδενικά τα περιθώρια αντίδρασης

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρχει θέμα με την Τουρκία και ενόψει εκλογών, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως δεν θεωρεί με κανέναν τρόπο πως η γείτονα χώρα στοχεύει στην προεκλογική περίοδο σε ένα θερμό επεισόδιο.

Δένδιας: Θα απαντάμε πάντα στις τουρκικές απειλές τύπου Βόρειας Κορέας    

«Ωστόσο, υπάρχει και πρέπει να προλάβουμε το τυχαίο. Δηλαδή την ένταση που ξεκινάει από κάτι μη προβλεφθέν» υπογράμμισε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη σύγκρουση αλιευτικών ή δύο ακταιωρών.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να μην οδηγηθούμε εξαιτίας τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία, σημειώνοντας πως ζούμε επί 3,5 χρόνια μια κλιμακούμενη κρίση με την Τουρκία.

Δένδιας: 113 ψήφους εξασφάλισε ήδη η Ελλάδα για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Συνεχίζοντας, είπε πως μετά τις εκλογές και στις 2 χώρες τους επόμενους μήνες οι νέες κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν μια καλή ευκαιρία για επαναπροσέγγιση.

«Αν, όμως, η Τουρκία επανέλθει στη λογική. Οφείλουμε να ελπίζουμε ότι όποιος αποσπάσει την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού, θα δει καθαρά και ποιο είναι το τουρκικό συμφέρον. Το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας είναι η προσέγγιση με τη Δύση, με την Ευρώπη, με το πλαίσιο αξιών που εκφράζει η ΕΕ», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου Ερντογάν για την Αγία Σοφιά, ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε εκ νέου τη μετατροπή της σε τζαμί και εξέφρασε τη θλίψη του, επισημαίνοντας ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την υστεροφημία του Προέδρου Ερντογάν και ότι τον εκθέτει διεθνώς.

Μητσοτάκης για το 5ο F-16 Viper: Εμείς θωρακιζόμαστε, άλλοι εκλιπαρούν

Ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα στις 21 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι σε ένα επίπεδο χωρίς προηγούμενο, κάνοντας μνεία στις δύο αμυντικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες και στη στρατηγικότητα της σχέσης τους.

«Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο, έχει υπαρξιακή απειλή»

Όσον αφορά την εκλογική περίοδο, σε ερώτηση αν πρέπει να είναι αυξημένη η προσοχή μας την περίοδο που μεσολαβεί, εκεί που υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως βεβαίως πρέπει να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση όλο αυτό το διάστημα.

«Όποιος ισχυριστεί ότι η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος όπως θα ήταν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, αυτό είναι τελείως αντίθετο με την πραγματικότητα» προσέθεσε.

«Η Ελλάδα έχει υπαρξιακή απειλή. Υπάρχει χώρα δίπλα της που ο πρόεδρός της σηκώνεται ένα πρωί και λέει “θα έρθω βράδυ”. Δεν του ξέφυγε, είναι τραγούδι. Το έλεγαν οι Τούρκοι και πριν την εισβολή στην Κύπρο. Είναι τραγούδι απειλής και εισβολής, δεν είναι απλό τραγούδι», υπογράμμισε.

Εκλογές: Η ατάκα του υπουργού Εξωτερικών για τις 9 Απριλίου

Ερωτηθείς αν κάποιοι θα τον πρότειναν να παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (των εκλογών αναμετρήσεων), απάντησε: «Πιστεύω βαθιά ότι ουδείς είναι αναντικατάστατος και πιστεύω επίσης βαθύτατα στις συνταγματικές προβλέψεις. Θεωρώ, δηλαδή, ότι οφείλουν να τηρηθούν αυτά τα οποία επανειλημμένως έχουν τηρηθεί και δίνουν την εικόνα μιας ομαλής πορείας και μιας δημοκρατικής αντίληψης».

Τόνισε, όμως, πως εάν παρ’ ελπίδα η όξυνση των πραγμάτων την τελευταία στιγμή, επιβάλει στο σύνολο του πολιτικού συστήματος – όχι μόνο στη ΝΔ και στον αρχηγό της, αλλά και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις – να προτείνουν στον πρωθυπουργό την παραμονή του κ. Δένδια στο υπουργείο, «αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Αλλά δεν είναι η λογική σειρά των πραγμάτων».

Παράλληλα, μιλώντας τα ταξίδια του τις επόμενες εβδομάδες, είπε, προκαλώντας γέλια και χειροκροτήματα: «Προτίθεμαι να κάνω τη δουλειά μου μέχρι τέλους. Να σας το πω αλλιώς: η τελευταία ημερομηνία στο πρόγραμμά μου είναι η 9η Απριλίου».

Δένδιας για Ίμια: Τιμάμε τη μνήμη των πεσόντων 

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε tweet του στη «μαύρη» επέτειο των Ιμίων.

Ίμια: Οι μαρτυρίες, η μάχη για τη σημαία και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα

Όπως τόνισε, 27 χρόνια μετά από την κρίση «τιμάμε τη μνήμη των πεσόντων σε ώρα καθήκοντος Αντιπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού».

«Με επαγρύπνηση και με υπευθυνότητα προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top