Κοινή επιστολή Τουρκίας Λιβύης στον ΟΗΕ

Προτρέπουν την Ελλάδα να σταματήσει την επιθετική ρητορική

Κοινή επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη απέστειλαν Τουρκία και Λιβύη για το μεταξύ τους μνημόνιο, όπου μεταξύ άλλων προτρέπουν την Ελλάδα "να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την επιθετική ρητορική και τις κλιμακούμενες ενέργειες και να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών". 

Έκθεση – «καταπέλτης» της ΕΕ για Τουρκία και προκλήσεις κατά Ελλάδας

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμες κατηγορίες και επιχειρήματα». 

Υποστηρίζεται ακόμη ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Αθήνας, η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την εξουσία να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη». 

Κατηγορούν επισης την Αθήνα ότι αγνοεί τα κυριαρχικά τους δικαιώματα «με τις επεκτατικές της βλέψεις σε θαλάσσιες περιοχές και ότι ερμηνεύουμε κατά το δοκούν το Δίκαιο της Θάλασσας καθως και το Διεθνές Δίκαιο». 

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο τουρκολιβυκό σύμφωνο

Φυσικά η Ελλάδα θα απαντήσει σε όλα αυτά. Η δική μας επιστολή έρχεται ως απάντηση εντός του πρώτου διμήνου του 23. Ήδη την ετοιμάζει η νομική υπηρεσία του ΥΠΕΞ. Θα προηγηθεί η συνάντηση Δένδια - Σουκρί στην Αθήνα τον Ιανουάριο. 
 

Δείτε εδώ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top