Η επιχείρηση στο σπίτι της Εύας Καϊλή και η παρακολούθηση του συντρόφου της

Πώς έφτασαν οι Βέλγοι στις συλλήψεις για το Qatar Gate

Το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να την καθαιρέσει την Εύα Καϊλή, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 

Την επιχείρηση των βελγικών αρχών, που οδήγησε στη σύλληψη της Εύας Καϊλή και τριών ακόμα ατόμων, για το σκάνδαλο Qatargate, περιγράφει σε δημοσίευμά της η Le Soir.

Ξεκινώντας από τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου, όταν και έλαβε χώρα η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας, η Le Soir αναφέρει: «Κρυμμένοι έξω από το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Έυας Καϊλή, τα μέλη της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου περίμεναν υπομονετικά από το πρωί της Παρασκευής τον σύντροφό της Φραντζέσκο Τζόρτζι, να φύγει από την οικία στην οδό Wuertz, στην καρδιά του προαστίου των Βρυξελλών. Λόγω της ασυλίας της ευρωβουλευτού, η αστυνομία δεν μπορούσε να μπει σε αυτό».

Εύα Καϊλή: Δεσμεύεται η περιουσία και οι λογαριασμοί της στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει, το πρωινό της Παρασκευής ξεκίνησε η τεράστια επιχείρηση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του βελγίου κατά της διαφθοράς, η οποία προετοιμαζόταν προσεκτικά από τα μέσα Ιουλίου, με βασικό ύποπτο τον βοηθό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός από τους επικεφαλής της ΜΚΟ Fight intimity, Φραντζέσκο Τζιόρτζι.

«Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ένας φάκελος με ευαίσθητα δεδομένα, τον οποίο χειρίστηκαν μια «χούφτα» δικαστές, τελούσαν υπό καθεστώς «εμπάργκο», προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές», αναφέρει η βελγική εφημερίδα.

Μεγάλα ποσά και δώρα για επηρεασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το πρώτο κρίσιμο βήμα για τα μέλη της ομάδας κατά τη διαφθοράς (OCRC) του Βελγίου με επικεφαλής της τον οικονομικό εισαγγελέα Michel Claise ήταν η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του συντρόφου της Εύας Καϊλή, με όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση να τον ακολουθούν από τη στιγμή που έφυγε από το γκαράζ του σπιτιού και τελικά να τον συλλαμβάνουν, «μια σύλληψη που αποτέλεσε την αρχή συνολικά 16 ερευνών στις Βρυξέλλες και τα περίχωρά τους», σύμφωνα με τη Le Soir.

Εύα Καϊλή: Η στενή σχέση με την αδελφή της – Την είχε παντρέψει

Στο πλαίσιο των ερευνών ελέγχθηκαν τα σπίτια αρκετών βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιωματούχων και πάνω από όλα το σπίτι στις Βρυξέλλες του πρώην ευρωβουλευτή και προέδρου της ΜΚΟ, Fight Impunity, Αντόνιο Παντζέρι.

Qatar Gate: 600.000 ευρώ σε μετρητά

Σύμφωνα με τη Le Soir,  οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά καθώς ο Παντζέρι θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης «που ερευνάται για χρηματοδότηση από ξένο κράτος - εν προκειμένω το Κατάρ - για να επηρεάσει με χρήματα και δώρα πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την επιχείρηση των βελγικών αρχών, που οδήγησε στη σύλληψη της Εύας Καϊλή και τριών ακόμη ατόμων, για το σκάνδαλο Qatar Gate, περιγράφει σε δημοσίευμά της η Le Soir

Την επιχείρηση των βελγικών αρχών, που οδήγησε στη σύλληψη της Εύας Καϊλή και τριών ακόμη ατόμων, για το σκάνδαλο Qatar Gate, περιγράφει σε δημοσίευμά της η Le Soir

Εκτός από τον Παντζέρι και τον Τζιόρτζι, ψηλά στη λίστα της επιχείρησης ήταν άλλα δύο άτομα: το «αφεντικό» των συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί στην International Trade Union Confederation (ITUC), καθώς και ένα τέταρτο άτομο ιταλικής καταγωγής με ενεργό δράση στην κοινότητα των ΜΚΟ, ο οποίος αποκαλείται ως «κύριος Τ.».

«Μέχρι το μεσημέρι η επιχείρηση ήταν ήδη επιτυχής. Είχαν ανακαλυφθεί χρήματα και είχαν κατασχεθεί αρκετά terabytes ψηφιακών δεδομένων. Παράλληλα είχαν κατασχεθεί κινητά τηλέφωνο και ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ αρκετά γραφεία βοηθών είχαν σφραγιστεί για περαιτέρω έλεγχο» σημειώνει η Le Soir, αναφέροντας πως ανάμεσα σε αυτά ήταν τα γραφεία των βοηθών των Βέλγων Ευρωβουλευτών, Μαρί Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα.

Η σύλληψη του πατέρα της Εύας Καϊλή

«Φτάνει μεσημέρι και τότε συνέβη το αναπάντεχο. Ο Τύπος ενημερώνει για τη σύλληψη του Φραντζέσκο Τζόρτζι. Την ίδια στιγμή, ένας άντρας φεύγει από το ξενοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Δεν είναι άλλος από τον πατέρα της Εύας Καϊλή. Ο ίδιος και η σύζυγός του διέμεναν για μερικές μέρες στις Βρυξέλλες. Ο «πεθερός» του Φραντζέσκο Τζόρτζι κρατάει μια βαλίτσα καμπίνας. Τίποτα το φοβερό, μόνο που το εσωτερικό της είναι γεμάτο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Μια αστυνομική ομάδα τον σταματά», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αυτή είναι η είσοδος του κτιρίου που διαμένει η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της, ο οποίος έχει επίσης συλληφθεί. Το σπίτι είναι πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτή είναι η είσοδος του κτιρίου που διαμένει η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της, ο οποίος έχει επίσης συλληφθεί. Το σπίτι είναι πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Τη δικαστική γλώσσα, λέγεται αυτόφωρο. Η βουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή δεν υφίσταται πια. Η ομοσπονδιακή αστυνομία κινητοποιεί καμιά δεκαριά αστυνομικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στις πρώτες πρωινές έρευνες. Συνοδεύονται κατά περίσταση από τον οικονομικό δικαστή Chaise αυτοπροσώπως. Όλοι φεύγουν για να εντοπίσουν έναν από τους 14 αντιπροέδρους της Ευρωβουλής. Αλλά οι εκπλήξεις δε σταματούν εδώ», σημειώνει η Le Soir.

Qatar Gate: Ποιος είναι ο πατέρας της Εύας Καϊλή που συνελήφθη με βαλίτσα

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, μέσα στο σπίτι της Εύας Καϊλή, βρέθηκαν πολυτελείς τσάντες και τσάντες ταξιδιού με μετρητά.

«Τα λεφτά είναι σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να διευκρινίσει το ακριβές ποσό του «θησαυρού», γιατί μέρος του αποστέλλεται για επιστημονική ανάλυση. Όμως, από διασταυρούμενες πηγές, υπήρχαν περίπου 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα και τουλάχιστον 150.000 ευρώ μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή, με μια μετριοπαθή εκτίμηση», αναφέρει.

Εύα Καϊλή: «Περιμένουμε τον πατέρα της στην Ελλάδα», λέει η οικογένειά της

«Το απόγευμα της Παρασκευής κλαίγαμε από χαρά», αναφέρει μια δεύτερη πηγή κοντά στην έρευνα. «Ακόμα και αν κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα, είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που προκαλλεί ναυτία».

Ποιος είναι ο δεύτερος ευρωβουλευτής που εμπλέκεται στο σκάνδαλο

Στη συνέχεια η Le Soir σημειώνει πως ενώ η προσοχή των μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένη όλο το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και σε αυτό το άνευ προηγουμένου σκάνδαλο, οι δικαστικές αρχές ετοιμάζουν μια τελευταία πολύ ευαίσθητη επιχείρηση. Αποφασίζεται να γίνει έρευνα στο σπίτι ενός άλλου ευρωβουλευτή, του Βέλγου σοσιαλιστή Μαρκ Ταραμπέλα.

Οι βελγικές αρχές αποφάσισαν να γίνβει έρευνα στο σπίτι ενός άλλου ευρωβουλευτή, του Βέλγου σοσιαλιστή Μαρκ Ταραμπέλα / Φωτογραφία από Ευρωπαϊκή Ένωση

«Την Παρασκευή είχε σφραγιστεί το γραφείο πρώην συνεργάτη του Ταραμπέλα στο Ευρωκοινοβούλιο, με τα αρχικά G.M. Ο GM ήταν στο παρελθόν ένας από τους βοηθούς του Pier Antonio Panzeri. Ο δήμαρχος της κοινότητας Anthisnes (επαρχία της Λιέγης), ευρωβουλευτής από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2007 και στη συνέχεια από τον Ιούλιο του 2009, είναι αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την Αραβική Χερσόνησο», γράφει.

Εύα Καϊλή: Στις φυλακές του Σαιν – Ζιλ για το «Qatar Gate»

Για να γίνει έρευνα σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται η παρουσία της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία καλείται επειγόντως από τη Μάλτα.

Ο κ. Ταραμπέλα ήταν αρχικά έξαλλος με τον ορισμό του Κατάρ ως διοργανώτριας χώρας του Μουντιάλ. Σιγά σιγά όμως από πέρσι άρχισε να «μαλακώνει» αισθητά αυξάνοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις του υπέρ της χώρας του Κόλπου, ενώ το επισκέφτηκε και αρκετές φορές σε επίσημο ταξίδι.

Ποιος είναι ο Μαρκ Ταραμπέλα

Ο Μαρκ Ταραμπέλα γεννήθηκε το 1963, διετέλεσε δήμαρχος μικρής κοινότητας, και από 2004 μέχρι το 2007 και από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι σήμερα είναι ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο.

Διετέλεσε επίσης Βαλόνος υπουργός Εκπαίδευσης και υπουργός Νεολαίας της Γαλλικής Κοινότητας.

Είναι μέλος του ιταλικού δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος Articolo Uno, το οποίο προέκυψε το 2017 από μια διάσπαση εντός του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, προσκεκλημένος του ενημερωτικού δικτύου LN26, δήλωσε ότι «το να λασπολογεί κανείς το Κατάρ είναι γελοίο και υποκριτικό», επειδή «η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες ιδιαίτερα στο εργασιακό δίκαιο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top