Αυθαίρετα: Τι αλλάζει με νέα ρύθμιση – Ποια αφορά

Οι προθεσμίες και η προσαυξήσεις στα πρόστιμα

Σπίτια Πάρνηθα

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η ρύηθμιση για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών με μεγάλες παρεμβάσεις θα μπορέσουν υπό προϋποθέσεις και αυστηροιύς ελέγχους νβα διτηρήσουν τα ακίνητά τους για 30 χρόνια έναν προσαυξημένων προστίμων.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία των πολιτών που έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση για τις πρώτες 4 κατηγορίες αυθαιρέτων, οι περισσότερες παρεμβάσεις αφορούν σε αλλαγές χρήσης και ημιυπαίθριους χώρους, κατέχοντας μάλιστα σημαντικό μερίδιο στην πίτα των κτισμάτων που έχουν κάνει υπαγωγή στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς αποτελούν 1 στις 3 δηλώσεις.

Δασικά αυθαίρετα: Πώς θα σώσετε το σπίτι σας από κατεδάφιση

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, η ρύθμιση που θα κατατεθεί αφορά τα αυθαίρετα που είτε δεν έχουν οικοδομική άδεια είτε έχουν με υπερβάσεις πάνω από 20% ως προς το ύψος και πάνω από 40% ως προς την κάλυψη και τη δόμηση. Συγκεκριμένα, η διαδικασία θα γίνεται σε δύο φάσεις. Πρώτα θα γίνεται η προσωρινή αίτηση στην οποία απαιτείται η σχετική δήλωση και η πληρωμή του ενιαίου ειδικού προστίμου με τις προσαυξήσεις.

MyAADE: Πώς μπορούν ψηφιακά να ακυρωθούν πρόστιμα της εφορίας

Κατά τη δεύτερη φάση, για να οριστικοποιηθεί η υπαγωγή, όπως επεσήμανε ο κ. Ταγαράς, οι ιδιοκτήτες με δικά τους έξοδα θα υποβάλουν ένα αίτημα μέσω μηχανικού για να οριστεί ελεγκτής δόμησης, ο οποίος θα «τσεκάρει» την υπαγωγή που θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις (δεν βρίσκεται σε περιοχές Natura, δεν έχει χτιστεί μετά τις 28 Ιουλίου 2011 κ.λπ.) και όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος με τη σύνταξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, θα γίνεται η οριστική υπαγωγή και κατ’ επέκταση θα μπορούν να πραγματοποιούνται οι μεταβιβάσεις των συγκεκριμένων ακινήτων.

Καλάθι νοικοκυριού: Αλλαγές στη λίστα – Το νέο σήμα και τα πρόστιμα

Αναφορικά με τον χρόνο, που θα έχουν στη διάθεσή τους ιδιοκτήτες από την ενεργοποίηση της κατηγορίας 5 στη σχετική πλατφόρμα για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, ο υφυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνονται υπαγωγές μέχρι τη λήξη της διαδικασίας που έχει οριστεί από τον νόμο, δηλαδή τις 31 Μαρτίου 2026. Ωστόσο, για κάθε χρόνο που περνάει τα πρόστιμα θα είναι προσαυξημένα.

«Πικρό» φέτος το ελαιόλαδο: Αγγίζει τα 6 ευρώ το κιλό

Όσον αφορά στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης υπαγωγής των συγκεκριμένων αυθαιρέτων, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, δεδομένου ότι οι πολίτες που θα υποβάλουν τις αρχικές αιτήσεις, αν μπορούν αμέσως να καλύψουν πέρα από το ενιαίο ειδικό πρόστιμο και το κόστος του ελεγκτή δόμησης, θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν και τις δύο φάσεις άμεσα. Αντίθετα, όσοι για οικονομικούς λόγους δεν δύνανται να το κάνουν έγκαιρα, έχουν χρονικό περιθώριο έως τα τέλη Μαρτίου 2026.

Αυστηροί έλεγχοι

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ταγαράς τόνισε ότι οι έλεγχοι των αιτήσεων θα είναι αυστηροί.

Ετσι, για να μη γίνουν αιτήσεις για κατοικίες στις οποίες δεν προβλέπεται υπαγωγή στη ρύθμιση, αναμένεται να γίνεται έλεγχος σε όλες τις δηλώσεις για την κατηγορία 5. Ο έλεγχος στην περίπτωση των εν λόγω αιτήσεων δεν θα είναι δειγματοληπτικός στο 5% του συνόλου, όπως ήδη προβλέπει η νομοθεσία, αλλά οι υπαγωγές της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ελέγχονται αυστηρά μία προς μία, ολοκληρωτικά και προς κάθε κατεύθυνση και, έτσι, καμία υπαγωγή δεν θα εισέρχεται στην πλατφόρμα άνευ ελέγχου και παρατηρήσεων.

Παράλληλα, όλα τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 θα δηλωθούν κανονικά στην πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top