Τσίπρας: Επίθεση στην κυβέρνηση για ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και Πάτση 

«Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – Ο  Ανδρουλάκης πρέπει να αποφασίσει» 

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Σκάι (Video Σκάι)   

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την ακρίβεια στην ενέργεια και στα καταναλωτικά προϊόντα επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Σκάι.

Όσον αφορά στις εκλογές, είπε ότι πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα και τότε, ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί να αποφασίσει, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Είπε επίσης, ότι αν χάσει τις εκλογές, τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν για την παρουσία του.

Τσίπρας: Η χώρα να απαλλαγεί από το καθεστώς Μητσοτάκη

Μιλώντας για την οικονομία είπε: «Η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη και σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και με τους χαμηλούς μισθούς. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα προ φόρων στην Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 έχουν παραχθεί υπερκέρδη 2,2 δις λέμε εμείς, η ΡΑΕ καταλόγισε 924 εκατομμύρια για τους έξι μήνες. Θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί, είτε 600 εκ. για έξι μήνες ή με τα δικά μας στοιχεία 1,9 δις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής. Βλέπουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην ενέργεια όπως και στα καύσιμα που η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει. Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά;». Ο ίδιος απάντησε ότι «υπάρχει σχεδιασμός μίας πολιτικής που εσκεμμένα αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια».

Τιμές ρεύματος: Τις «φρενάρουν» οι κρατικές επιδοτήσεις 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι «ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να βγάλει το μήνα όταν χρειάζεται δύο μισθούς για να καλύψει το ρεύμα ή μία οικογένεια με δύο μισθούς δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν οικογένειες που σκέπτονται να κόψουν το φροντιστήριο για να πληρώσουν το ρεύμα».

Σε ερώτηση για το που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα όταν το πρόγραμμα που παρουσίασε στην ΔΕΘ κοστίζει 12 δις απάντησε: « Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι κοστολογημένο, είναι 5,6 δις ευρώ, περίπου όσο και της κυβέρνησης, αλλά με διαφορετική φιλοσοφία».

Τι είπε ο Τσίπρας  για τις σχέσεις με την Τουρκία 


O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στα ελληνοτουρκικά, απαντώντας σε ερωτήσεις για την κρίση έντασης με την Τουρκία αυτό το διάστημα. 

Για τα εθνικά θέματα ανέφερε: «Δεν  υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ανησυχητική η κλιμάκωση της ρητορικής. Ένας λόγος είναι τα εσωτερικά θέματα, καθώς ο Ερντογάν δεν επιθυμεί να είναι πρώτο θέμα η οικονομία, αλλά η απειλή και ο πόλεμος με την Ελλάδα. Όμως υπάρχει και η πολιτική της δημιουργίας τετελεσμένου. Δεν αξιοποιήσαμε ορισμένες ευκαιρίες. Το 2021, μετά την εκλογή Μπάιντεν, που είχε φύγει ο Τραμπ, ο οποίος είχε σχεδόν φιλικές σχέσεις με τον Ερντογάν. Τότε, είχα ζητήσει από την κυβέρνηση, να συνδέσει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, μετη Χάγη. Κακώς τότε ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ενίσχυση των εξοπλισμών. Αυτό είναι ένα μέρος, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Πολύ σημαντικό πράγμα η εξοπλιστική επάρκεια της χώρας. Εμείς ασκήσαμε κριτική σε εξοπλισμούς που βγάζει τον προϋπολογισμό μας πολύ έξω. Είναι ένα σύνολο γεγονότων που δημιουργεί την κατάσταση αυτή στον Ερντογάν. Είτε έχει τον Ερντογάν, είτε κάποιον άλλον, η Τουρκία είναι μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που ασκούμε κριτική, να μας κατηγορούν ότι είμαστε τουρκόφιλοι. Δεν έχουμε ενιαία μέτωπο εξωτερικής πολιτικής, στο προσφυγικό, υπάρχει η ρητορική της κυβέρνησης ότι παίρνουμε το μέρος του Ερντογάν». 


Για την υπόθεση Πάτση

Για την υπόθεση Πάτση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίσθυκε: 

Διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης

«Το γεγονός ότι βουλευτής της ΝΔ ήταν κοράκι και αγόραζε δάνεια, ήταν γνωστό εδώ και ενάμισι χρόνο, όπως και το θέμα των απευθείας αναθέσεων. Η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια και σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια, διότι το θέμα των κόκκινων δανείων έχει σοβαρέψει πάρα πολύ. Όμως μαζεύονται πολλά. Δεν είναι ένα και δύο. Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες που λεηλατούν το ελληνικό δημόσιο».

Υπόθεση Πάτση: Σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top