Δένδιας στον ΥΠΕΞ της Λιθουανίας: «Τι είδα στο βομβαρδιζόμενο Κίεβο»  

«Έχουμε κι εμείς ένα γείτονα που μας απειλεί» ανέφερε 

Οι δηλώσεις μετά την επιστροφή από το Κίεβο του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, στη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Λιθουανίας (Video ΕΡΤ, φωτογραφία Ευρωκίνηση, Σ. Δημητρόπουλος)       

«Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε κάθε αναθεωρητική ιδεολογία που θέλει να καταστρέψει την τάξη πραγμάτων που υπερασπίζεται η ΕΕ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκ. 

Συνάντηση Ζελένσκι - Δένδια στο Κίεβο 

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την επίσκεψή του στο Κίεβο, από όπου επέστρεψε σήμερα το πρωί. «Έζησα - για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα - την κατάσταση στην οποία ζουν οι Ουκρανοί λόγω των βομβαρδισμών», ανέφερε και υπενθύμισε πως η συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, έλαβε χώρα στο καταφύγιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ουκρανία: Σε καταφύγιο ο Νίκος Δένδιας - Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Λιθουανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για το παράνομο και ανυπόστατο «μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

«Παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, Ελλάδα και Λιθουανία μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία», σημείωσε ο κ. Δένδιας, καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονται στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και κοινά προβλήματα. «Μια τεράστια πρόκληση και για τους δύο είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε. «Μια κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ουκρανία: Από το καταφύγιο η συνέντευξη Τύπου Δένδια – Κουλέμπα

 «Τον διαβεβαίωσα ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για τη στήριξη της Ουκρανίας, δηλαδή για την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς και για την από κοινού αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ενός αφηγήματος με το οποίο έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στην ιστορία τους, τόσο η Λιθουανία όσο και η Ελλάδα. Έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με πολιτικές σαν αυτή που το Κρεμλίνο εφαρμόζει τώρα στην Ουκρανία». Ο κ. Δένδιας επανέλαβε αυτό που τόνισε και χθες στο Κίεβο, ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις, «διότι και η Ελλάδα έχει στα ανατολικά ένα μεγάλο και ισχυρό γείτονα. Ένα γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli ρητά εναντίον της πατρίδας μας».

«Ένα γείτονα που ζητά την αποστρατικοποίηση τμήματος της επικράτειάς μας , που έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις απέναντι από τα νησιά μας, που διεκδικεί τμήμα μέρος του εδάφους μας ως δικό του, που λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά μέσα τη νύχτα. Ένα γείτονα που μας λέει ότι αν δεν δεχτούμε αυτά τα οποία μας λέει, θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας».

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας ενημέρωσε ο Δένδιας τα κόμματα  

«Η ελληνική κοινωνία μπορεί εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία», ανέφερε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε ακόμη το ζήτημα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, μια απειλή που, όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, αντιμετώπισαν και οι δύο χώρες, καθώς και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Λιθουανίας για τον πυρηνικό σταθμό στο Αστραβέτς (Astravyets) της Λευκορωσίας, καθώς είναι μόλις 50 χιλιόμετρα από το Βίλνιους.

«Έχουμε ανάλογες ανησυχίες αναφορικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού με ρωσική τεχνολογία στο Ακούγιου της Τουρκίας, σε μια σεισμογενή περιοχή», σημείωσε.

Λιθουανός ΥΠΕΞ: Η Λιθουανία έχει στρατηγικό συμφέρον από ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο

«Η Λιθουανία έχει στρατηγικό συμφέρον από ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκ. Ανέφερε ότι Λιθουανία και Ελλάδα είναι στενοί σύμμαχοι στη διαφύλαξη της δημοκρατίας και της τάξης απέναντι σε κανόνες.

«Η Ευρώπη έχει κλονιστεί από το βάναυσο πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Για τους 'Έλληνες, η Μαριούπολη δεν είναι μόνο πόλη στο χάρτη της Ουκρανίας, αλλά τραγικό σύμβολο της βαναυσότητας. Η ελληνική κοινότητα έχει υποστεί τραγικές απώλειες. ιδιαίτερα από την βάναυση ρωσική ωμότητα».

«Θα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να στηρίξουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους το λαό της Ουκρανίας στον αγώνα τους για ελευθερία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Επί δεκαετίες επικρατούσε στη Δύση η εσφαλμένη εντύπωση ότι δε μπορούσαμε να έχουμε ένα οικοδόμημα ασφάλειας χωρίς δυνατές σχέσεις με τη Ρωσία. Αλλά φέτος η Ευρώπη πήρε ένα σκληρό μάθημα, των ολέθριων συνεπειών αυτής της ενεργειακής εξάρτησης».

«Εκτιμούμε πάρα πολύ τη στήριξη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της υβριδικής επίθεσης που δεχτήκαμε από το καθεστώς Λουκασένκο, που προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό», συμπλήρωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top