Στο τραπέζι και η τηλεργασία για εξοικονόμηση ενέργειας

Τι εξετάζεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στο μικροσκόπιο των νοικοκυριών έχουν μπει οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, που καίνε πολύ ρεύμα, καθώς οι οικογένειες προσπαθούν να κάνουν εξοικονόμηση

Το σχέδιο μείωσης της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνει σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση με την έλευση του Οκτωβρίου.

Όπως προβλέπει το προσχέδιο του Κανονισμού της ΕΕ, το οποίο θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τον στόχο υποχρεωτικής µείωσης της κατανάλωσης σε ποσοστό 5% τις ώρες αιχµής.

Μητσοτάκης: Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα

Προκειµένου να µην πέσει όλο το βάρος στην ενεργοβόρο βιοµηχανία και τις επιχειρήσεις µέσης τάσης µε δυνατότητα τηλεµέτρησης της κατανάλωσης, αυτό που εξετάζεται είναι να συµπεριληφθεί στο ποσοστό µείωσης και η εξοικονόµηση σε εθνικό επίπεδο από το δίκτυο χαµηλής τάσης, η οποία θα καταµετρείται από τον ΔΕΔΗΕ ανά υποσταθµό. 

Ενέργεια: «Ξεπουλάνε» οι ηλεκτρικές κουβέρτες – Πόσο κοστίζει η χρήση τους

Η εκτίµηση που επικρατεί στις αρµόδιες αρχές είναι ότι υπάρχουν περιθώρια µείωσης της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, κυρίως στην Αττική και τη νότια Ελλάδα, όπου συνήθως ο χειµώνας είναι ήπιος, και ότι τα κίνητρα εξοικονόµησης, που τίθενται σε εφαρµογή από τον Οκτώβριο (µπόνους υψηλότερης επιδότησης) θα συµβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Τι εξετάζεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η συµµετοχή της βιοµηχανίας θα επιτευχθεί σε πρώτη φάση σε εθελοντική βάση και µέσω ενός µηχανισµού δηµοπρασιών έναντι αµοιβής που θα διενεργεί ο Α∆ΜΗΕ. Οι ενεργοβόρες βιοµηχανίες θα καλούνται να δηλώσουν τι φορτία µπορούν να περικόψουν σε διάστηµα ενός µήνα και για ποιες ώρες.

Διπλό επίδομα θέρμανσης για χιλιάδες οικογένειες - Η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ

Προκειµένου, µάλιστα, οι τιµές στις δηµοπρασίες να µην ξεφύγουν, ανεβάζοντας υπερβολικά το κόστος, συζητείται η επιβολή πλαφόν. Η εθελοντική συµµετοχή της βιοµηχανίας φαίνεται να προεξοφλείται από τους αρµόδιους φορείς στο πλαίσιο συµφωνιών που θα επιδιώξει ο Α∆ΜΗΕ µέσω συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου ζητά η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες της ΕΕ

Ακόµα όµως και µε τις καλές προθέσεις της βιοµηχανίας, η άσκηση παραµένει πολύπλοκη και αυτό γιατί κάποιες, όπως για παράδειγµα οι χαλυβουργίες, δε δουλεύουν τις βραδινές ώρες αιχµής, ενώ άλλες, όπως για παράδειγµα η Αλουµίνιον της Ελλάδας, δεν µπορούν για τεχνικούς λόγους να διακόψουν την παραγωγή τους για συνεχόµενες ώρες. Γι’ αυτό και οι αρµόδιες αρχές εξετάζουν λεπτοµερώς το καταναλωτικό προφίλ κάθε βιοµηχανίας πριν λάβουν οριστικές αποφάσεις.

Στο τραπέζι και η τηλεργασία

Oι αρµόδιες αρχές φέρεται να επιστρατεύουν και την τηλεργασία ως εργαλείο για την αποκοπή φορτίων.

Ενεργειακός συναγερμός στην Ελλάδα: Περικοπές σε φωτισμό οδών αν χρειαστεί 

Το µέτρο, σύμφωνα με αρµόδιους παράγοντες, θα µπορεί να εφαρµοστεί είτε για κάποιες κρίσιµες ώρες µεταξύ 1 και 4 το µεσηµέρι είτε και για εβδοµάδα σε περίπτωση που πιεστεί πολύ το σύστηµα, για να αποτραπούν περικοπές σε οικιακούς καταναλωτές.

Το µέτρο της τηλεργασίας µία ηµέρα την εβδοµάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζει και η Ε.Ε. για τη µείωση της ζήτησης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top