Financial Times: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα μέτρα στήριξης για ενέργεια

Πρώτη στην Ευρώπη με βάση το ΑΕΠ

Financial Times: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα μέτρα στήριξης για ενέργεια

Τα περισσότερα χρήματα για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει δώσει η Ελλάδα μέχρι στιγμής, με βάση το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν).

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα, αν και είναι πλέον πολύ ακριβή, παραμένει χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Food Pass: Επίδομα για το σούπερ μάρκετ - Το ποσό και οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει ποσό που ξεπερνάει κατά πολύ το 3% του ΑΕΠ της, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έτσι ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια.

Επίδομα Ρεύματος: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού - τέλος στα οριζόντια μέτρα

Πόσα χρήματα έδωσε κάθε χώρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με βάση το ΑΕΠ της

Πόσα χρήματα έδωσε κάθε χώρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με βάση το ΑΕΠ της / Πηγή: Bruegel - FT

Ο στόχος, όπως είχε τεθεί από την κυβέρνηση, ήταν η κάλυψη των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά 90%, με την κρατική επιδότηση για τον Σεπτέμβριο να φτάνει στο 1,9 δισ. ευρώ.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει και ποιοι κερδίζουν - Δείτε παραδείγματα

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα των Financial Times, μόνο η Ουγγαρία έχει χαμηλότερη τιμή ρεύματος από την Ελλάδα, ωστόσο η Βουδαπέστη έχει ανοικτό δίαυλο με τη Ρωσία, αρνούμενη την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

Η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ευρώπη

Η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ευρώπη / Πηγή: Bruegel - FT

Παράλληλα, αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για τις νέες παρεμβάσεις στην ενέργεια, ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Ο συνολικός λογαριασμός για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσεγγίζει τα 379 δισ. ευρώ, με βάση ανακοινώσεις και στοιχεία από το think tank Bruegel. Aναμένεται δε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εάν οι φόροι στα υπερκέρδη των εταιρειών κοινής ωφελείας φέρουν έσοδα στις κυβερνήσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top