Στο Κίεβο ο κ. Μπακογιάννης – Συνάντηση με Ζελένσκι και Δήμαρχο Κιέβου   

Επίσκεψη στην Ουκρανία με αντιπροσωπεία Δημάρχων ευρωπαϊκών πόλεων. 

Συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντομίρ Ζελένσκι και τον Δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλιτσκο, είχε την Παρασκευή 19 Αυγούστου ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Κίεβο, με αντιπροσωπεία Δημάρχων ευρωπαϊκών πόλεων. 

Προειδοποίηση Ζελένσκι σε Ευρώπη για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Στόχος της αποστολής των Δημάρχων ήταν η υπογραφή συμφωνίας στήριξης της βιώσιμης ανοικοδόμησης των ουκρανικών πόλεων.

Η συμφωνία  που υπεγράφη, παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, από τον εκπρόσωπό του, προβλέπει συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας για την κάλυψη όλων των αναγκών ανοικοδόμησης και  αποτελεί  πρωτοβουλία του δικτύου Eurocities, στο οποίο μετέχει η Αθήνα.  
Στο κοινό τους ανακοινωθέν, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι Δήμαρχοι Φλωρεντίας, Αθήνας, Ελσίνκι, Λυών, Μασσαλίας, Όσλο, Ρίγας, Τιράνων και Κιέβου σημειώνουν:

«Εμείς, οι δήμαρχοι και ηγέτες ευρωπαϊκών και ουκρανικών πόλεων, καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και απευθύνουμε κάλεσμα για την άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και την αποκατάσταση της ειρήνης. Δεσμευόμαστε να συνδυάσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την προετοιμασία και την πραγμάτωση της ταχείας και βιώσιμης ανασυγκρότησης των ουκρανικών πόλεων, τις οποίες έχουν καταστρέψει οι ρωσικές επιθέσεις από τις 24 Φεβρουαρίου 2022». 

Εξηγήσεις ζητά ο Κ. Μπακογιάννης για την άδεια στον Γιωτόπουλο

Β. Ζελένσκι:  Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια, είναι σημαντικό να ανοικοδομήσουμε τις πόλεις και τις κοινότητες μας 

Απευθυνόμενος στους δημάρχους, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό που εσείς οι Δήμαρχοι εν μέσω του πολέμου επιδείξατε γενναιότητα και ήρθατε στην Ουκρανία, στην πρωτεύουσά μας το Κίεβο. Ευχαριστώ πολύ και τις κυβερνήσεις σας. Εκτιμώ την υποστήριξή σας στον αγώνα μας για εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Ειδικά τώρα, η επίσκεψή σας είναι πολύ σημαντική. Όταν μιλάμε για την βοήθεια και την υποστήριξη - ανθρωπιστική, στρατιωτική, πολιτική, - είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχνάμε τη βοήθεια στην ανοικοδόμηση των πόλεων και των κοινοτήτων μας. Και είναι σημαντικό  η ανοικοδόμηση να ξεκινάει όχι μετά τον πόλεμο αλλά τώρα. Πρέπει να διασφαλιστούν και να παρασχεθούν ανθρωπιστικά μέτρα που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους στην Ουκρανία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για μας, για τον προϋπολογισμό μας. Γιατί διαθέτουμε σχεδόν όλα τα χρήματά μας για την ενίσχυση του στρατού. Για αυτό θα είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια»

Ουκρανία: Καρατόμησε κι άλλους «προδότες» ο Ζελένσκι


Κ. Μπακογιάννης: «Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πρέπει να ξεκινήσει σήμερα και να στηριχθεί από ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο»

Ο Δήμαρχος της Αθήνας, αναφερόμενος στην υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας επισήμανε ότι η στήριξη και η ενεργή συμβολή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αποτελεί  υποχρέωση ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου. 

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας δημάρχων στην Ουκρανία

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας δημάρχων στην Ουκρανία 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι μια μακρά διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει σήμερα. Ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να στηρίξει αυτόν τον Μαραθώνιο με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα. Η Αθήνα με όλες της τις δυνάμεις θα είναι μέρος της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ανοικοδόμηση των Ουκρανικών πόλεων και της στήριξης του φίλου Ουκρανικού λαού».

Εξάλλου, ο  Dario Nardella, επικεφαλής της αποστολής υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Δικτύου Πόλεων Eurocities, και Δήμαρχος Φλωρεντίας, δήλωσε: «Επιθυμούμε να προσφέρουμε ελπίδα, υποστήριξη και αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον. Εμείς, οι δήμαρχοι, ως οι πολιτικοί που βρίσκονται πιο κοντά από οποιονδήποτε στους πολίτες, μεταφέραμε αυτή την  εγγύτητα και την αλληλεγγύη εκ μέρους λαών από όλη την Ευρώπη κατά τη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τους συναδέλφους Ουκρανούς δημάρχους». 


Τα επόμενα βήματα  
Μια μικτή ομάδα δράσης, η οποία θα απαρτίζεται από πολιτικούς αντιπροσώπους του δικτύου Eurocities, της Ένωσης Ουκρανικών Πόλεων και του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις, επιβλέποντας την υλοποίηση της συμφωνίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top