Οικονόμου: Αν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, δε θα γινόταν η παρακολούθηση

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται η δήλωση του πρωθυπουργού

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αρνήθηκε ξανά ότι η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί το Predator και μίλησε για δυο υποθέσεις.

Ανδρουλάκης κατά ΝΔ: Μιλά για «εκτσογλανισμό»-Αφήνει αιχμές για εκβιασμούς

Για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη μίλησε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να μείνει η οποιαδήποτε σκιά.

Οικονόμου για υποκλοπές: «Απαιτείται μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

Ξεκινώντας με τα όσα πρόκειται να αναφέρει ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του περί αυτού, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «θα αναφερθεί πάρα πολύ αναλυτικά στη σοβαρή αυτή περίπτωση και θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα και πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει.»

«Είμαστε υπέρ της Εξεταστική Επιτροπής»

Ντόμινο εξελίξεων για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ

Για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η υπόθεση είπε: «Είμαστε υπέρ της Εξεταστική Επιτροπής. Πρόκειται για μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή και επιβάλλεται να αποσαφηνιστεί. Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Είχαμε ένα γεγονός που πολιτικά δεν είναι ανεκτό. Δεν είναι κανονικό σε μια δημοκρατία να παρακολουθείται το κινητό ενός ευρωβουλευτή από τις εθνικές αρχές ασφαλείας.»

Τόνισε, μάλιστα, ότι «αν είχε τεθεί σε γνώση του πρωθυπουργού αυτό δεν θα συνέβαινε. Γι’ αυτό απομακρύνθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ και έγινε ανάληψη πολιτικής ευθύνης.»

Προκειμένου, να διευκρινιστούν κάποια πράγματα, καθώς «σε αυτή την υπόθεση ακούγονται και λέγονται πολλά που οδηγούν περισσότερο σε σύγχυση», ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις.

Παναγιώτης Κοντολέων: Ποιος είναι ο διοικητής της ΕΥΠ που παραιτήθηκε

«Έχουμε μια νόμιμη επισύνδεση κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέως μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για το τηλέφωνο ενός πολιτικού και συγκεκριμένα του κύριου Ανδρουλάκη, την περίοδο που ήταν Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό γίνεται με τον τρόπο που διέπεται η λειτουργία της ΕΥΠ διαχρονικά, με την έγκριση εισαγγελέως. Η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όλη τη συζήτηση του προηγούμενου διαστήματος και με την πρώτη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για τα predator και τα κακόβουλα λογισμικά.»

Επεσήμανε, δε, ότι η σύγχυση προκαλείται σκόπιμα από ορισμένους. «Η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευτεί ούτε καμία κρατική αρχή χρησιμοποιεί αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε ποιοι με κακόβουλα λογισμικά παρακολουθούν Έλληνες πολίτες», είπε.

Όσον αφορά για την απόδοση ευθυνών, ανέφερε ότι «το σύστημα έχει αδυναμίες και μπάζει και χρειάζεται περισσότερα φίλτρα, αλλά να μην τα μηδενίζουμε όλα. Είμαστε απόλυτα δεκτικοί σε προτάσεις».

«O Δημητριάδης δε γνώριζε, αλλά από ευθιξία πολιτική παραιτήθηκε»

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε, επίσης, ότι «ούτε ο κ. Δημητριάδης γνώριζε, αλλά από ευθιξία πολιτική παραιτήθηκε».

Μαξίμου: Δε σχετίζεται η παραίτηση Δημητριάδη με το Predator 

Σχετικά με την πιθανή παρακολούθηση και άλλων προσώπων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού η οποιαδήποτε πληροφόρηση για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά. Θα κάνουμε αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο.»

Τέλος, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ένα περιστατικό που πολιτικά είναι μη ανεκτό να αφήσει την οποιαδήποτε σκιά», ενώ οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μόλις ανοίξει η Βουλή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top