Νέα επίθεση από Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης

Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες εκφοβίζουν τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη

Μεβλουτ Τσαβούσογλου

Για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, εκφοβισμό της μειονότητας στη Θράκη και καταπάτηση των δικαιωμάτων της κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, αντιδρώντας στο νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη.

«Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της ”Τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης”, αγνοεί για άλλη μια φορά τους Μουφτήδες που εκλέγονται από την ”Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης” και συνεπώς τη βούληση της ”Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης” και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή της ”Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης” , η οποία αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία επικαλείται το άρθρο 40 της Συνθήκης της Λωζάνης για το δικαίωμα που «παρέχει στην ”Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης” το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές της θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις».

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης δεν ξέρει τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά θα τη μάθει

Σύμφωνα με τους Τούρκους, «ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στην ”Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης” την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση των Μουφτήδων της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον Μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, παρά τη θέληση της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Αγιά Σοφιά: Σοκαριστικές εικόνες- Χιλιάδες παιδιά φωνάζουν «αλλαχού ακμπάρ»

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της ”Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”. Όπως και πριν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά των δικαιώματα και τις ελευθερίες των ομογενών μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top