Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης

Μίλησε ξανά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του με αφορμή τη συμπλήρωση της 99η επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, είπε: «Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, χαράχτηκαν τα χερσαία σύνορά μας, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, διασφαλίστηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμεινε στην Ελλάδα και διασφαλίστηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας».

Επανήλθαν στις προκλήσεις οι Τούρκοι: Πού θα βγάλουν το γεωτρύπανο

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει παρακολουθήσει σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν, επιτέθηκε στη χώρα μας: «Ωστόσο, πρόσφατα, ιδίως από την πλευρά της Ελλάδας, οι όροι που καταγράφονται στη συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοήθηκαν ή διαβρώθηκαν σκόπιμα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την πίστη στη συνθήκη. Είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να προστατεύσει τα δικαιώματα του αγαπημένου μας έθνους».

Σύμβουλος Ερντογάν: Αν θέλαμε ένταση θα κάναμε υπερπτήσεις στην Αττική

Σε πολύ προκλητικό τόνο, εξάλλου, ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν θέλαμε ένταση θα μπορούσαμε να κάνουμε υπερπτήσεις και πάνω από τη χερσόνησο της Αττικής».

«Η διακοπή επικοινωνίας Μητσοτάκη - Ερντογάν θα συνεχιστεί» διαμηνύει επίσης ο Αλτούν, ο οποίος έχει άμεση επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο.

ΥΠΕΞ: Οι αριθμοί δείχνουν ποιος σέβεται τη Συνθήκη

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η Άγκυρα αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να προβάλει θέσεις που δεν αντέχουν στην κριτική. Τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους» επεσήμανε χθες, Σάββατο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη.

Δένδιας: Ελπίζω να βελτιωθεί το κλίμα μετά τις τουρκικές εκλογές

«Η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία δεν υπερβαίνει τα 3.000 άτομα, την στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες. Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί διακινούν τη δική τους αναντίρρητη αλήθεια σχετικά με το ποιος σέβεται και εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης. Η Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της», τόνισε, μετξαύ άλλων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top