Πρόβλεψη για διακοπές ρεύματος στο ελληνικό σχέδιο επάρκειας ενέργειας

Ποια μέτρα θα ληφθούν για να αποφευχθεί το γενικό black out στο ρεύμα    

Η Ρωσία έβαλε τέλος στο θρίλερ των ημερών και άνοιξε ξανά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου μέσω του NordStream 1, έστω και σε μειωμένες ποσότητες. Όπως ανέφερε ο Γιώργος Ευγενίδης, στο ρεπορτάζ του για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απορρίπτει το σχέδιο της Κομισιόν για μείωση κατανάλωσης αερίου κατά 15%, ενώ η χώρα μας έστειλε στις Βρυξέλλες και το εθνικό σχέδιο επάρκειαες ενέργειας, για να μην υπάρξει black out στο ρεύμα.  
 
 

Φυσικό αέριο: Όχι σε Κομισιόν για μείωση 15% από Ελλάδα, Ισπανία,Πορτογαλία

Ο Nordstream 1 άνοιξε ξανά με το ...σταγονόμετρο

Μετά το πολυήμερο θρίλερ, η Gazprom άνοιξε και πάλι σήμερα τη στρόφιγγα του αγωγού αερίου NordStream 1, καθησυχάζοντας κάπως τις ευρωπαϊκές ανησυχίες. Οι ροές, όμως, συνεχίζονται μειωμένες, στο 40% της δυναμικότητας, έναντι 60% που ήταν πριν τις εργασίες συντήρησης, με τη Μόσχα να συνεχίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους Ευρωπαίους. 

Φυσικό Αέριο: «Θα επαναλειτουργήσει ο Nord Stream 1 την Πέμπτη»

Ρωσικό «παιχνίδι» με το φυσικό αέριο

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί στην πράξη τη μεγάλη της εξουσία, την οποία της έχουμε δώσει εμείς, για να εκβιάσει την Ευρώπη και τη Γερμανία» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. 

Από την άλλη το Κρεμλίνο χρεώνει την όποια μείωση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, μέσω του Εκπροσώπου του Τύπου του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε: «Όλα τα τεχνικά θέματα που προκύπτουν είναι αποτέλεσμα των περιορισμών που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές χώρες και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Φυσικό Αέριο: «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο»

Όσον αφορά την Ελλάδα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, διαβεβαιώνει ότι «έχουμε εθνικό σχέδιο με ΑΠΕ και λιγνίτη». 

Εθνικό σχέδιο για την αποφυγή black out

Ήδη σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατέθεσε στην Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο για την επάρκεια σε ρεύμα. Σε αυτό περιλαμβάνεται η διασφάλιση ετοιμότητας των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, η αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη και η μείωση των εξαγωγών ρεύματος σε γειτονικές χώρες. Τελευταίο βήμα και αχρείαστο, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, αν τα μέτρα δεν αρκούν. 

Ο Διευθυντής του Greek Energy Forum Μιχάλης Μαθιουδάκης δηλώνει: «Το καθεστώς Πούτιν δεν το συμφέρει να σταματήσει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου γιατί θα χάσει το εργαλείο που έχει αυτή τη στιγμή να ασκεί πολιτική πίεση και να ελέγχει τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».  

Eυρωπαϊκό «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση κατανάλωσης αερίου κατά 15%

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star Μαρία Ψαρά από τις Βρυξέλλες, πάνω από 10 ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν τις διαφωνίες τους με το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που παρουσίασε χθες η Κομισιόν και περιλαμβάνει μείωση της κατανάλωσης αερίου 15% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για να αντιμετωπιστεί τυχόν κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας. 

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν. Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και για τιμές, αλλά και για την προμήθεια» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.  

Οι επιχειρηματίες,  κυρίως όσοι χρησιμοποιούν στη δουλειά τους φούρνους ή ψυγεία,  επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε ανεπάρκεια στο ρεύμα εν μέσω καλοκαιριού θα είναι καταστροφή για τη δουλειά τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top