Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια

Σε επιφυλακή για τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

Συναγερμός για το φυσικό αέριο - Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Στις 16:00 έχει προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου κλειστή σύσκεψη της ομάδας που διαχειρίζεται τα ενεργειακά ώστε να εξεταστεί η ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας. 

Συναγερμός για το φυσικό αέριο - Το Plan B της Ελλάδας

Στη σύσκεψη θα εξεταστούν όλα τα σενάρια, αλλά και το κόστος ενόψει χειμώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκλειστεί το καλό σενάριο και ενδεχομένως να επικρατήσει το κακό, δηλαδή η Ρωσία να μειώσει τις εξαγωγές ακόμα και να τις κόψει εντελώς.

Η Ρωσία έχει αναστείλει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τις 11 Ιουλίου με την αιτιολογία πως χρειάστηκε να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς την ευρωπαϊκή οικονομία. Επιπλέον σύμφωνα με τη Gazprom, η χώρα δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποκατάσταση του αγωγού.

Επιπλέον υπάρχει αγώνας δρόμου για τα φορτία LNG, διότι, αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα, θα υπάρξει θέμα διαθεσιμότητας ενώ θα ανέβουν και οι τιμές λόγω ζήτησης.

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η Ρωσία κλείνει τη Δευτέρα την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ!

Παράλληλα, ως προς τις λιγνιτικές μονάδες, καθημερινά είναι σε λειτουργία κάποιες, αλλά δουλεύουν περίπου στο 40% της δυναμικότητας κάτι που θα ανέβει εφόσον αυτό χρειαστεί.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Δαγούμας, ο Στάσσης από τη ΔΕΗ, ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και ο καθηγητής Παντελής Κάπρος.

Gazprom: Δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός πως ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, καθώς αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε μια ανακοίνωση.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top