Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων: Οι 27 αποφασίζουν για την Ουκρανία

Στο τραπέζι η διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίω

Την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα χορηγήσουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στην Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι μία αποφασιστική στιγμή για την ΕΕ. Είναι επίσης μία γεωπολιτική επιλογή που θα κάνουμε σήμερα και είμαι πεπεισμένος ότι θα χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ουκρανία και την Μολδαβία και θα εκφράσουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή  ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία» ανέφερε. 

Μητσοτάκης - Ντράγκι: Κοινό αίτημα για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι λαμβάνει χώρα επίσης μια «σημαντική συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων γιατί υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να επανενεργοποιήσουμε τη διαδικασία που αφορά στα δυτικά βαλκάνια, να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα».

Συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις στη Βουλγαρία, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ζελένσκι

«Με τη γαλλική προεδρία βάζουμε προτάσεις στο τραπέζι για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ»

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε:

«Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, από τότε, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί, πρακτικά, είναι ελάχιστη. Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μία σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματικά, να εντάξει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. 

Οι Σύνοδοι - ορόσημα και το διεθνές «μπλόκο» στις θέσεις των Τούρκων

Είναι μία ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι για τα κράτη αυτά, η διαδικασία είναι δύσκολη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν. 

Ευρωπαϊκές συμμαχίες - μήνυμα στην Άγκυρα «χτίζει» ο Μητσοτάκης

Όμως, η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί. Η πρότασή μου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό το ορόσημο να είναι το 2033, τριάντα χρόνια δηλαδή μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια και οι πολίτες τους να γνωρίζουν ότι στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας μπορούν πραγματικά να προσβλέπουν ότι θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των κρατών αυτών, σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σε αυτή τη μακρά διαδρομή στην οποία ήδη πορεύονται».

Στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, μια πρωτοβουλία της γαλλικής Προεδρίας, στόχος της Αθήνας είναι η αποστολή καθαρού και θετικού πολιτικού μηνύματος στην περιοχή για τη διατήρηση της ενταξιακής δυναμικής, την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής και την υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, έως το 2033.

Σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός και τον κ. Ζελένσκι στη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, υποστηρίζει την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση καθεστώτος υποψηφίων χωρών σε αυτές τις δύο χώρες, προκειμένου να εκπεμφθεί μήνυμα στήριξης και πρόσδεσής τους στην ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Σχετικά με τη συζήτηση για την «ευρύτερη Ευρώπη», τις σχέσεις δηλαδή της ΕΕ με εταίρους στην Ευρώπη, η στάση της χώρας μας είναι ότι θα πρέπει να διαφυλάσσεται το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και η αυτονομία εσωτερικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων και ότι δεν μπορεί το όποιο σχήμα να υποκαταστήσει τη Διεύρυνση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει και το θέμα τη τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Ελλάδα έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top