ΕΕ: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών

Ωστόσο ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης στηρίζει τον Ερντογάν

Η Τουρκία από την πλευρά της συσπειρώνεται κατά της Ελλάδας καθώς ο αρχηγός της αντιπολίτευσης πρόσφερε τη στήριξή του στον Ερντογάν - Βίντεο από μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου έκανε λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφερόμενη στις πτήσεις τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές.

H Ελλάδα σηκώνει το «γάντι» μετά τις τουρκικές προκλήσεις

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν σε απάντησή της σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών υπογράμμισε πως «Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)».

Νέες βολές Μητσοτάκη σε Τουρκία: Φαντασιοπληξίες χαμένων αυτοκρατοριών

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», συμπλήρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΥΠΕΞ: Aντιδρούμε με ψυχραιμία στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», κατέληξε η Κομισιόν.

Καθηγητής Μάζης: Καταρρίψτε τα τουρκικά drones πάνω από τα νησιά μας

Τουρκία: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στηρίζει τον Ερντογάν σχετικά με τα νησιά 

Δεν έχουν τέλος όμως οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς καθώς ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως στηρίζει τον Ερντογάν αν αυτός κάνει κίνηση για τα «νησιά που καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως δε θα ξαναμιλήσει με την Αθήνα αν δε «διορθώσει τα λάθη της», ενώ δήλωσε πως «γίνεται επίδειξη με τα αεροπλάνα» - Βίντεο από μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του απηύθυνε ερωτήματα στον Κιλιτσντάρογλου και συγκεκριμένα ρώτησε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης: «στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είσαι με την Τουρκία ή όχι;» σύμφωνα και με τα όσα μετέδωσε στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης.

Ερντογάν: «Δε συζητάμε ξανά με την Αθήνα, αν δε διορθώσει τα λάθη της»

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απαντώντας στον Τούρκο πρόεδρο είπε πως: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: ‘μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν’. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!».

Μήνυμα Σολτς σε Ερντογάν: «Δεν είναι σωστή η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου»

Η Γερμανία είχε καταδικάσει και αυτή από την πλευρά της την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Μήνυμα Σολτς σε Ερντογάν για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας

Ειδικότερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ ανέφερε πως «Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους».

Επίθεση της Τουρκίας στη Γερμανία - «Πέφτετε στην παγίδα της Ελλάδας»

Φυσικά η Τουρκία δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις της Γερμανίας καθώς ο εκπροσώπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτ είπε ότι η Γερμανία πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας για την συκοφαντική εκστρατεία κατά της χώρας του.

Σφοδρή επίθεση της Τουρκίας στη Γερμανία- «Πέφτετε στην παγίδα της Ελλάδας»

«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ» είπε ο Μπιλγκίτ.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως «παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου». Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα» πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top