Άγκυρα για Γενοκτονία Ποντίων: Εσείς μας σφάξατε στην Τριπολιτσά στο 1821

Προκλητική ανακοίνωση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μια ακόμη προσπάθεια ολοκληρωτικής διαστρέβλωσης της ιστορίας επιχειρεί η Τουρκία.

Η Άγκυρα αρνείται για ακόμη μία φορά τη Γενοκτονία των Ποντίων, κάνει λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς και αναφέρεται σε αντιτουρκικά λόμπι στην Ελλάδα, που προσπαθούν να παραπλανήσουν τις νεότερες γενιές.

Δένδιας στο Star: Δε θα αφήσουμε μια Τουρκία που απειλεί να πάρει F- 16

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ δε διστάζει να κατηγορήσει την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την εισβολή και κατοχή της Ανατολίας, αναφερόμενο στη μικρασιατική εκστρατεία το 1919, και για βάναυσα εγκλήματα και θηριωδίες «που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδίως των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με αφορμή την επέτειο των αβάσιμων «ποντιακών» διεκδικήσεων, οι οποίες διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία.

Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, φέρνοντας αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη σε τρίτες χώρες.

Κογκρέσο ΗΠΑ: Όχι στο αίτημα Τουρκίας για F16 μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη

Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες όσων προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νέες γενιές δε θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Αντί να στηρίζεται σε παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που αντιφάσκουν με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπιστώθηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Δυνάμεων, τα οποία διέπραξε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής και της προσπάθειας εισβολής της στην Ανατολία. Ομοίως, θα ήταν σκόπιμο για όσους προβάλλουν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμηθούν τα βάναυσα εγκλήματα και τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδίως των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821.

Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον στη βάση της συνεργασίας, αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα.»

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: Δεν ξεχνώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο Twitter δίνει τη δική του «απάντηση» στην Τουρκία.

Η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο σε 32 μοναδικά στιγμιότυπα

«Υποδεχόμαστε την 19η Μαΐου, τιμώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης. Ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας και αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση. Και μετατρέπουμε σε αγώνα τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!», έγραψε ο πρωθυπουργός.

«Η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι αυτονόητο χρέος της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, προσθέτοντας:

«Ιδιαίτερα η σημερινή επέτειος, σε μια συγκυρία που ο αυταρχικός αναθεωρητισμός απειλεί ευθέως τη σταθερότητα του κόσμου μας, ενεργεί αποτρεπτικά, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες θηριωδίες».

«Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού η σημερινή», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων, τιμάμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας, όπως και στους εθνικούς αγώνες», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top