Πάιατ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καταλήξει σε ήττα του Πούτιν

Ολοκληρώνει τη θητεία του ο Αμερικανός πρέσβης

Τζέφρι Πάιατ

«Μακάρι οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έβλεπαν τόσο μπροστά όσο η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα βήματα που έχει κάνει πάνω από μια δεκαετία τώρα για να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε ο Τζέφρι Πάιατ από τη Θεσσαλονίκη.

Μητσοτάκης: Χρειάζεται στήριξη της ΕΕ στην αποσύνδεση φ.αερίου - ρεύματος

«Η Ελλάδα έχει τον αγωγό TAP, έχει τη Ρεβυθούσα, έχει τον IGB κοντά στην ολοκλήρωση, όπως και τον FSRU της Αλεξανδρούπολης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ορισμένες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έλαβαν την έγκαιρη απόφαση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για να τερματίσει την εξάρτηση και την ευαλωτότητα από τη Ρωσία», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος ολοκληρώνει σε λιγότερο από έναν μήνα τη θητεία του ως ο μακροβιότερος Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας.

Μητσοτάκης: Οι έξι περιοχές που θα γίνουν οι έρευνες για φυσικό αέριο

Αφού επισήμανε ότι «υπάρχουν μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου το βιομηχανικό μοντέλο οργανώνεται γύρω από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία», ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία και κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, καταλαβαίνουν πλέον πολύ πιο ξεκάθαρα μετά την 24η Φεβρουαρίου (ημερομηνία έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία), ότι δε θέλουν να έχουν τη Ρωσία ως μονοπωλιακό προμηθευτή τους.

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικά» τα ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «δεν είναι σημαντικά μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την περιοχή», ενώ έκανε και ιδιαίτερη μνεία στην πολύ σημαντική επέκταση των αμερικανικών επενδύσεων στην περιοχή, που καθιστούν την Ελλάδα «πύλη» για επενδύσεις σε μια αγορά 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει με ήττα του Πούτιν»

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρέσβης -μεταξύ άλλων- έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εγκλήματα που έχουν σημειωθεί στη Μαριούπολη «από τις πράξεις ενός ανθρώπου που διαπράττει εγκλήματα πολέμου επιδιώκοντας ένα ιμπεριαλιστικό όραμα, που είναι έξω από τον 18ο ή τον 19ο αιώνα, όχι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».

Δήμαρχος Μαριούπολης: Πάνω από 10.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη 

«Δεν έχω ιδέα πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Ξέρω όμως ότι θα καταλήξει στην ήττα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ξέρω ότι η Ρωσία θα είναι πολύ πιο αδύναμη λόγω των επιλογών που έχει κάνει ο Πούτιν και ότι η Ουκρανία θα είναι πιο ενωμένη και πιο αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία», υπογράμμισε ο κ. Πάιατ.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση και απαντώντας σε μια ερώτηση σε πιο προσωπικό τόνο γι’ αυτά που θα τού λείψουν από την Ελλάδα, επανέλαβε την αγάπη του για το φως της χώρας μας, τις πολλές και όμορφες γωνιές της ελληνικής γης, αλλά και το πολύ καλό φαγητό της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top