Μητσοτάκης: Οι έξι περιοχές που θα γίνουν οι έρευνες για φυσικό αέριο

«Μέχρι το 2023 θα γνωρίζουμε πόσο φυσικό αέριο διαθέτουμε»

Την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και το Ιόνιο ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση πιθανών εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023. «Εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Ανακοινώνει την επανεκκίνηση ερευνών για φυσικό αέριο

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας. «Ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης» σημείωσε ο ίδιος.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων / Eurokinissi

Οι εταιρίες που εμπλέκονται είναι τα ΕΛΠΕ και η Energean. «Αυτές τις δύο εταιρίες έχουμε μαζί μας. Αυτές δεσμεύονται σήμερα να ξεκινήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα ερευνών ως το τέλος του 2023. Πρέπει ως τότε να γνωρίζουμε αν έχουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Ποιες περιοχές αφορά

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι έρευνες αφορούν συνολικά έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

εξόρυξη υδρογονανθράκων

φυσικό αεριο

αεριο

εξόρυξη υδρογονανθράκων

Μητσοτάκης - εξόρυξη υδρογονανθράκων

Τροπολογία ΥΠΕΝ για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, ο ορισμός φορέα που θα αναλάβει τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί έργο για την ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Ν. Καβάλα. Ως ορόσημο έχει τεθεί η πλήρης αδειοδότηση του σταθμού ως το τέλος του Α εξαμήνου του 2024.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους, του έτους 2021, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου. Η διαδικασία απόδοσης του ειδικού τέλους στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ενώ η κατανομή του γίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε Ο.Τ.Α. στην κατανάλωση φυσικού αερίου για το έτος 2021.

Επίσης η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση του νέου λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο οποίος μετονομάζεται σε «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης» και αποκτά δύο νέους υπολογαριασμούς: ο πρώτος αφορά τις νέες μονάδες ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία από 1.1.2021 και μετά (είναι οι μονάδες με τις χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης οι οποίες απομειώνουν το κόστος ηλεκτροδότησης) και ο δεύτερος τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top