Μητσοτάκης: Ανακοινώνει την επανεκκίνηση ερευνών για φυσικό αέριο

Ποιες περιοχές αφορά - Το πλάνο της κυβέρνησης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το σήμα για την επανεκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και το Ιόνιο αναμένεται να εκπέμψει σήμερα, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εκδήλωση στην Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων.

Στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης βρίσκονται έξι οικόπεδα στη νοτιοδυτική Κρήτη και το Ιόνιο. Έναυσμα για την αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων έδωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις χώρες της Ευρώπης να ψάχνουν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, με σκοπό την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Έρευνες για φυσικό αέριο: Η επίσκεψη Μητσοτάκη που σηματοδοτεί την έναρξη

«Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Αυτά σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τις διασυνδέσεις αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θέλει να ενθαρρύνει τις εμπλεκόμενες εταιρίες να επιταχύνουν τις σεισμικές και οικονομοτεχνικές μελέτες, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να απλοποιήσει την αδειοδοτική διαδικασία.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες και εκτιμήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή, προκύπτει ότι η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν κύκλο εργασιών πάνω από 250 δισ. ευρώ, αντικαθιστώντας τον άνθρακα με φυσικό αέριο. Ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να χρειαστεί έως και έξι χρόνια για να υλοποιηθεί ωστόσο η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κωλύματα στη διαδικασία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top