Μητσοτάκης στον ΥΠΕΞ Ισραήλ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή συνεργασία μας  

Λαπίντ: Στενή η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ, δεν επηρεάζεται από την Τουρκία  

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαϊρ Λαπίντ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για να συμμετάσχει στην Τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. 

Μητσοτάκης για Άλμπερτ Μπουρλά: «Είναι Ελληνάρας στην ψυχή!»

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στις δύο χώρες και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 


Ακόμη, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις και την επίδρασή τους στην ευρύτερη περιοχή, για την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς και για την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ. 


Εξετάστηκαν επίσης ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. 

Δένδιας: Η ρωσική εισβολή υπενθυμίζει την ανοιχτή πληγή του Κυπριακού 

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. 

 «Είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι πάλι στην Αθήνα. Αυτές οι πολύ στενές επαφές μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να γίνονται συνήθεια. Είμαι σίγουρος ότι οι συνομιλίες σας με τον Νίκο Δένδια ήταν εποικοδομητικές. Διανύουμε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών αναταράξεων και σε αυτούς τους καιρούς, είναι πάντα σημαντικό να επαναβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας. Η σχέση μας ενισχύεται ολοένα και περισσότερο σε πολλά μέτωπα και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη έναρξη της  συνάτησης.  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε: 

«Ασφαλώς υπάρχουν πάντα νέες ευκαιρίες να διερευνήσουμε τις περαιτέρω δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία. Καθώς όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε διαφοροποίηση πηγών ώστε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο πιστεύω ότι η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Συνεπώς, όλα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας». 


Έχουμε εργαστεί σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση και ίσως αυτή είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε ορισμένα από τα έργα για τα οποία έχουμε συζητήσει στο παρελθόν. 


«Θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας. Θα πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους να προμηθεύσουμε την Ευρώπη, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση και ηλεκτρισμό. Θα συμμετέχουμε και εμείς στη διαδικασία και θα το πετύχουμε. Δεν βλέπω άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε, συνεχίζοντας τον στενό συντονισμό που ήδη έχουμε, στενό συντονισμό που έχουμε και σε θέματα ασφάλειας, κάτι εξίσου σημαντικό σε αυτόν τον ταραχώδη κόσμο» ανέφερε από τον πλευρά του, μεταξύ άλλων,  ο Γ. Λαπίντ.  

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ διαβεβαίωσε επίσης ότι η βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία δεν επηρεάζει τη στρατηγική σχέση με την Ελλάδα. 

 «Η συμμαχία που έχουμε με την χώρα σας είναι στενή και αυτή η συμμαχία είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς» τόνισε.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top