Ψηφιακά θα γίνεται η επίδοση των δικογράφων

Επιστρέφουν στις θέσεις τους 1.500 αστυνομικοί

Δικαστήριο

Ψηφιακά θα γίνεται από το νέο δικαστικό έτος, από τον Σεπτέμβριο, η επίδοση δικογράφων.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, καθιερώνεται η ηλεκτρονική επίδοση ως ο κύριος τρόπος επίδοσης από τους επιμελητές των ποινικών δικαστηρίων.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή απελευθερώνονται 1.500 άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκτελούσαν χρέη δικαστικού επιμελητή και έτσι επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους για την προστασία των πολιτών.

Από το gov.gr η ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου

Παράλληλα, απελευθερώνεται μεγάλος αριθμός δικαστικών υπαλλήλων που είχε επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο, ενώ η επίδοση πραγματοποιείται άμεσα, ηλεκτρονικά, χωρίς καθυστερήσεις και με σεβασμό στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Gov.gr: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το άυλο διαζύγιο

Η τροποποίηση της διαδικασίας θα εξειδικευτεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμοδίων Yπουργών, στην οποία θα αναφέρονται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές και λεπτομέρειες εφαρμογής της ηλεκτρονικής επίδοσης.

Gov.gr: Σε λειτουργία από σήμερα η Αρχή για ψηφιακό γνήσιο της υπογραφής

Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης, μειώνεται το κόστος των επιδόσεων, καθώς και ο αριθμός των αστυνομικών και δικαστικών υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την επίδοση ποινικών εγγράφων, δίχως να παραβλάπτονται τα δικαιώματα των διαδίκων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δίκης.

Η φυσική επίδοση δεν καταργείται εντελώς. Περιορίζεται, ωστόσο, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν αξιολόγησης του αρμόδιου εισαγγελέα, αφού ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας, (λ.χ. νησιά, δύσβατες ορεινές περιοχές, παραμεθόριες περιοχές κλπ), αλλά και η επικινδυνότητα σε εμπλεκόμενους σε ειδικές κατηγορίες παραβατικών συμπεριφορών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top