Δένδιας: Η αρχή της αποχής από βία παραβιάζεται αναίσχυντα εδώ και καιρό 

Σαφής συσχέτιση της στάσης της Ρωσίας με την Τουρκία από τον ΥΠΕΞ  

Νίκος Δένδιας

Τη χρήση και απειλή της χρήσης βίας από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας συσχέτισε με την αντίστοιχη στάση της Τουρκίας κατά Ελλάδας και Κύπρου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, κατά τις εργασίες του Τμήματος Υψηλού Επιπέδου της 49ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.  

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Μπλίνκεν: Ζωτικός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα

«Eνώ οι παγκόσμιες προκλήσεις και εντάσεις αυξάνονται, δυστυχώς εμείς υπαναχωρούμε από την πολυμέρεια και τις παγκόσμιες λύσεις. Οι μονομερείς ενέργειες δεν επηρεάζουν μόνο τις χώρες, αλλά πρωτίστως τους ανθρώπους. Δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί σήμερα στην πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος στην Ουκρανία».
Πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, σε μια σαφή αιχμή για την στάση της Τουρκίας, έστω και χωρίς να την αναφέρει ονομαστικά:     

Τσαβούσογλου σε Δένδια: «Μοναδικό του χόμπι η δυσφήμηση της Τουρκίας»

«Οι στρατιωτικές επιθέσεις παραβιάζουν σαφώς τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως δε, την αρχή της αποχής από την απειλή ή τη χρήση βίας. Μια αρχή που εδώ και καιρό παραβιάζεται κατάφωρα και αναίσχυντα από συγκεκριμένες χώρες».

Ο κ. Δένδιας, όπως και στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προηγουμένως στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό, ανέφερε επίσης, καταδικάζοντας τη στάση της Ρωσίας  έναντι της Ουκρανίας, με αναφορά και στον θάνατο των Ελλήνων ομογενών:     

«Αυτό που συμβαίνει τώρα έχει βυθίσει την Ευρώπη σε μια εποχή όπου τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Οι επιθέσεις εναντίον όλων των αμάχων στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν αμέσως.Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στη βάναυση επίθεση εναντίον αμάχων στα χωριά Σαρτανά και Μπουγάς κοντά στη Μαριούπολη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 μελών της Ελληνικής Κοινότητας. Η επίθεση αυτή προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών».

Αυστηρό διάβημα του ΥΠΕΞ στη Ρωσία για τον θάνατο 10 ομογενών 

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει σε όλες τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στα περιφερειακά και διεθνή φόρα, με κύριο στόχο την προστασία του άμαχου πληθυσμού και την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. «Ένα τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα δημιουργείται πλέον κυρίως προς τις χώρες της Ε.Ε. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για την προστασία των δικαιωμάτων τους» τόνισε. 

Ο κ. Δένδιας κατέληξε: 

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει, όπως με συνέπεια πράττει πάντοτε, να συνεργάζεται με όλους τους εταίρους για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι, άλλωστε, εκκινούμε από μια αδιαμφισβήτητη καθολική βάση: τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top