Υδάτινη αψίδα για τα Rafale στην Τανάγρα: «Γεράκια, καλώς ήρθατε σπίτι σας»

Συνολικά η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale

Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν λίγο πριν τις 13.00 σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Γεράκια, καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις», τους είπε ο Πύργος Ελέγχου, με τον αρχηγό της μοίρας να απαντά: «Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου. Η 332 μοίρα πετά στο μέλλον».

Rafale

Τα Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα

H υποδοχή των Rafale έγινε με την καθιερωμένη υδάτινη αψίδα, ενώ στο κόκπιτ διακρίνονταν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μας με την ελληνική σημαία.

Rafale

H υποδοχή των Rafale στην Τανάγρα έγινε με την καθιερωμένη υδάτινη αψίδα

Τα γαλλικά μαχητικά αναχώρησαν από την Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης. Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, όπου θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα, πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στις 12:22.

Rafale Ακρόπολη

Τα μαχητικά Rafale πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη στις 12.22 / Πηγή φωτογραφίας: Intime

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, θαύμασαν από το μπαλκόνι του υπουργέιο Εξωτερικών τα Rafale μαζί με τα Mirage.

Rafale Mirage

Μετά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, τα Rafale συνοδεύονταν από ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παναγιώτοπουλος για Rafale: Πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ μας

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών δίνουν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Η Ελλάδα θα προμηθευτεί συνολικά 24 Rafale

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο - συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 - από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η πρόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα δύο από τα έξι Rafale που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top