Επελαύνει η μετάλλαξη Όμικρον: Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους το 2022

Επέκταση υποχρεωτικότητας και αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει 3η δόση

Η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να επικρατήσει και στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν καθημερινά μεγάλη αύξηση.

Κορωνοϊός: «Βράζει» η Αττική με 17.000 κρούσματα - Ο χάρτης διασποράς

Σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 40.650 νέα κρούσματα. Ωστόσο, οι αριθμοί των νεκρών και των διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία παραμένουν στα ίδια επίπεδα με εκείνους της περασμένης εβδομάδας, όταν τα κρούσματα ήταν ακόμα τετραψήφια.

Κορωνοϊός: Ποιοι μπορούν να λείπουν από τη δουλειά με θετικό rapid test

Το ερώτημα είναι, αφού θεωρείται πιο ήπια η μετάλλαξη Όμικρον γιατί υπάρχει τέτοια ανησυχία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πέτρου Μποτσαράκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, βαραίνει πολύ η τεράστια συσσώρευση κρουσμάτων που μέσα σε τέσσερις μέρες έφτασαν τις 127.000 με την Όμικρον, όσα χρειαζόμασταν, δηλαδή, πάνω από 20 μέρες για να δούμε με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Το σύστημα υγείας είναι ακόμη πιεσμένο από τις 4.000 νοσηλείες της μετάλλαξης Δέλτα, με τις κλίνες καλυμμένες στο 53% και τις ΜΕΘ στο 88%. Και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη 400.000 ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας άνω των 60 που είναι στην πρώτη γραμμή του κινδύνου.

Κορωνοϊός: Οι προσδοκίες από το πέμπτο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον

Στον αντίποδα, η τρίτη δόση του εμβολίου δείχνει να πιάνει την μετάλλαξη Όμικρον.

Η νόσηση δείχνει πιο ήπια, σχεδόν το 1/5 με τη Δέλτα. Διαρκεί λιγότερο, γι’ αυτό θεσπίστηκε καραντίνα πέντε ημέρες.

Ενώ η ταχύτατη εξάπλωση δημιουργεί προσδοκίες και για ταχύτερη κορύφωση του πέμπτου κύματος.

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους φέρνει το 2022

Με τις αποφάσεις που έρχονται, το 2022 διαμορφώνεται ένας νέος χάρτης ανεμβολίαστων. 

Με 1,4 εκατ. ενηλίκων που δεν έχουν κάνει πρώτη δόση. Εδώ η κυβέρνηση θα επεκτείνει την  υποχρεωτικότητα στους πενηντάρηδες και συζητά και για τους σαραντάρηδες.

Και με το 1,3 εκατ. που ενώ δικαιούνται τρίτη δόση και δεν έχουν κλείσει ραντεβού. Το πιστοποιητικό τους θα λήγει στους επτά μήνες και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Το επόμενη βήμα είναι οι ανεμβολίαστοι πρώτης και τρίτης δόσης να αποκλειστούν και από τους μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top